Hoe gaat Wit-Gele Kruis om met het coronavirus? Hier vind je de meest gestelde vragen.

Coronavirus - FAQ

Hieronder vind je de vragen die wij de afgelopen dagen het meest hebben ontvangen van patiënten. Gelieve deze vragen en antwoorden door te nemen vooraleer je naar het Wit-Gele Kruis belt. Zo kunnen wij onze lijnen open houden voor dringende zorgvragen. Alvast hartelijk bedankt!

0

Algemene vragen

Waar kan ik terecht met al mijn vragen?

 1. Algemene vragen over het coronavirus: zie www.info-coronavirus.be of bel naar 0800/14689, het gratis telefoonnummer van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid waar iedereen naar kan bellen met vragen over het coronavirus.
 2. Vragen over jouw persoonlijke gezondheid: neem telefonisch contact op met je huisarts of stel je vraag aan je verpleegkundige.
 3. Vragen over jouw verpleging: stel je vraag aan je verpleegkundige of bel naar je Wit-Gele Kruisafdeling.
0

Vragen over jouw verpleging

1. Kan de verpleegkundige mij besmetten?

Jouw verpleegkundigen nemen zeer strikte hygiënische maatregelen om te vermijden dat een infectie wordt overgedragen, onder andere een strikte handhygiëne. Handen wassen is een standaardprocedure tijdens onze zorgverlening.

 

2. Ik wil dat de verpleegkundigen bij mij thuis een mondmasker dragen.

Het is mogelijk dat de medewerker een masker draagt tijdens het bezoek. Wij volgen de richtlijnen van het Agentschap zorg en gezondheid en medewerkers dragen steeds een masker wanneer dat nodig is.
We moeten zorgvuldig omspringen met de beschikbare beschermingsmiddelen zodat we ze gebruiken op de plaats én op het moment dat het echt nodig is. We begrijpen je bezorgdheid, maar weet dat veilige en kwaliteitsvolle zorg bij ons voorop staat en dat we alle noodzakelijke maatregelen nemen op de juiste momenten. 

 

3. Ik heb gehoord dat mijn verpleegkundigen een patiënt verzorgen die (mogelijk) besmet is met corona. Kan de zorg nog veilig verlopen? Moeten de verpleegkundigen nu geen mondmasker dragen?

Zie antwoord op vragen 1 en 2.

 

4. Mijn huisarts heeft vastgesteld dat ik / een naaste waarmee ik nauw contact onderhield (mogelijk) met het coronavirus ben / is besmet. Wat moet ik nu doen?

Informeer dan onmiddellijk je verpleegkundige en jouw Wit-Gele Kruisafdeling. Jouw zorg wordt verder gezet maar de verpleegkundigen zullen de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Je verpleegkundige zal je in detail informeren over de maatregelen die genomen worden, wat je van ons mag verwachten en wat wij van jou verwachten.

 

5. Hoe kan ik mijn verpleegkundigen helpen?

 • Hanteer thuis een strikte hygiëne. Zorg er ook voor dat de deurklinken regelmatig worden gereinigd.
 • In geval van hygiënische zorgen: gelieve steeds water, zeep en propere washandjes en handdoeken ter beschikking te stellen. 
 • Heb je niet-dringende zorgen of kan jouw mantelzorger (vb. partner, familielid), … een zorg overnemen? We staan steeds open om met jou je zorgplanning te bespreken zodat we een zorgplanning bekomen die voor jullie goed aanvoelt.
0

Nieuwsberichten over het coronavirus

vrijdag 20/3
Koningin belt Kinrooise verpleegster Esther om haar te bedanken: “Het was een hartverwarmend gesprek. Ik werd er even stil van”

“Goedemiddag, u spreekt met koningin Mathilde.” Als je zo’n telefoontje krijgt, denk je al snel aan een grap, maar verpleegkundige Esther uit Kinrooi kreeg vrijdagnamiddag daadwerkelijk de koningin aan de lijn.

Lees hier het volledige verhaal

maandag 16/3
 "Voortzetten van de zorg ons belangrijkste doel"

"De continuïteit van de zorg is het allerbelangrijkste", benadrukte Dirk Broos, voorzitter Wit-Gele Kruis Vlaanderen op Radio 1. "Hiervoor moeten we de veiligheid van onze mensen wel kunnen blijven garanderen."

Herbeluister het interview

0

#deeljedank

Toon met een gebaar dat jij de zorgmedewerkers steunt!

We maakten een aantal posters die je voor je raam kan hangen.

Download hier de posters

Parkeer hier, zorgverlener

Nu zoveel mensen omwille van de coronacrisis thuis blijven, vinden onze thuisverpleegkundigen moeilijk parkeerplaats in de steden en stadskernen.

Vandaar een warme oproep aan stadsbewoners: geef zorgverleners toestemming om tijdelijk voor je garagepoort of op je inrit te parkeren wanneer ze zorg gaan verlenen bij patiënten thuis. 

Hang deze poster op je garagepoort of aan je inrit

Eerstelijnszorg gaat viraal tegen Corona

De eerstelijnszorgverleners vormen de frontlinie in de strijd tegen het coronavirus. Een nationale bevraging zal de impact van het coronavirus op de eerstelijnszorg beter in kaart brengen en coördinatie en samenwerking in de zorg stimuleren.

Lees hier meer over de bevraging

Meertalige informatie

Informatie over het coronavirus moet voor iedereen beschikbaar zijn.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid vertaalde hun informatieposter in tien verschillende talen.

Download hier de meertalige informatieposters

 

Tips: hoe omgaan met stress in coronatijden

 • Praten met mensen die je vertrouwt, helpt
 • Onderhoud een gezonde levensstijl
 • Denk na over hoe je hulp kan vinden voor je fysieke en mentale welzijn
 • Zoek een betrouwbare bron om feiten te verzamelen over het coronavirus
 • Beperk je bezorgdheid en onrust: spendeer minder tijd aan media die je van streek brengen

Bron: WHO

 

Mantelzorger in coronacrisis

Wat moet je doen als mantelzorger om jezelf en je naasten te beschermen? Waar moet je op letten bij de verzorging?

Lees hier de richtlijnen voor mantelzorgers

Kanker in tijden van corona

Lopen kankerpatiënten meer risico op corona? En welke impact heeft het coronavirus op mijn behandeling? 

Lees hier de aanbevelingen van Stichting tegen Kanker 

Domus Medica 

Ben je benieuwd naar de vragen & antwoorden die vanuit de huisartsen worden gesteld en beantwoord?

Neem hier een kijkje 

© 2019 Wit-Gele Kruis