Diëtist Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen geeft presentatie Diëtist Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen geeft presentatie

Informatiesessies en vormingen bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen

Voor verenigingen is het niet altijd eenvoudig om leden een interessant en betaalbaar programma aan te bieden. Gelukkig is er Wit-Gele Kruis! Dankzij de brede expertise van onze medewerkers, belichten we enkele interessante thema’s uit de gezondheidszorg. Bekijk het aanbod van jouw provincie en contacteer ons wanneer je meer info wenst.

Deskundige verpleegkundige toelichting

Over de jaren heen schakelden al heel wat verenigingen een verpleegkundige van Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen in om een infosessie te verzorgen. We doen dit met plezier én met kennis van zaken. Want door de meer dan 1.600 verpleegkundigen die jaarlijks 40.000 patiënten verzorgen in Oost-Vlaanderen, heeft Wit-Gele Kruis heel wat expertise in huis.

Onze aanpak

Jouw vereniging kiest de locatie, het tijdstip en nodigt de leden uit, wij zorgen voor een verpleegkundige met uitgebreide praktijkervaring over het thema en professioneel informatiemateriaal.

De thema's

  • Omgaan met dementie
    Omgaan met een partner, vriend of familielid met dementie is bijzonder moeilijk. Er bestaan ook heel wat misverstanden over dementie. In deze infosessie leggen we uit dat dementie meer is dan de ziekte van Alzheimer en reiken we tips aan om de ziekte een plaats te geven. 
     
  • Pijnbestrijding, een pijnpunt? 
    In deze infosessie richten we ons op het sensibiliseren en herkennen: wat is pijn eigenlijk en wanneer ga je met pijnklachten best naar de huisarts? Ook chronische pijn, pijnmedicatie en omgaan met pijn bij patiënten met dementie komen aan bod.
     
  • Valpreventie en tips bij verplaatsen
    Ongeveer 33% van de thuiswonende senioren valt minstens 1 keer per jaar. De helft van de 80-plussers valt jaarlijks. In deze sessie geven wij tips bij valpreventie en demonstreren we enkele verplaatsingstechnieken. We nemen een aantal topics door voor mantelzorgers en patiënten zodat verplaatsingen makkelijker kunnen verlopen en valpartijen kunnen worden vermeden. We sluiten af met enkele praktische voorbeelden.
     
  • Behandeling hoge bloeddruk: meer dan medicatie alleen
    Hoge bloeddruk verhoogt het risico op gevaarlijke gezondheidsproblemen zoals een hartaanval of een beroerte. In deze sessie gaan we dieper in op de volgende vragen: Wat is een hoge bloeddruk? Hoe krijgt iemand een hoge bloeddruk? Wat kunnen de gevolgen ervan zijn? En … wat kunt u er zelf aan doen?
     
  • Diabetes, ziekte van de toekomst?!
    Diabetes is een vaak voorkomend probleem bij ouderen. We gaan dieper in op wat diabetes precies is, wat de rol van gezonde voeding is en wat de aandachtspunten zijn voor oudere mensen. Ook de combinatie ‘ziek-zijn’ en ‘diabetes’ komt aan bod.
     
  • Incontinentie, een verdoken probleem?
    Wat is incontinentie, welke soorten incontinentie bestaan er, wat zijn de oorzaken en hoe is incontinentie te behandelen? We geven praktische tips om de incontinente patiënt in zijn thuisomgeving op een zo goed mogelijke manier te begeleiden.
     
  • Geestelijke gezondheid in de kijker
    Samenleven met een psychiatrische patiënt gaat dikwijls gepaard met machteloosheid en met heel wat taboes. U krijgt eerst een overzicht van de belangrijkste psychische stoornissen. Vervolgens geven we een aantal praktische omgangstips mee. Als laatste komen ook de behoeften van de mantelzorger aan bod.

Kostprijs

Een infosessie kost € 170, inclusief vervoersonkosten.

Hoe aanvragen?

Vraag een informatiesessie aan via het online aanvraagformulier infosessie of bel naar de communicatiedienst van Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen (09-235 85 46).