10 juli: dag van de chronische ziekte

In de Verenigde Staten is het vandaag de dag van de chronische ziekte. Maar ook hier verdient het thema de nodige aandacht. Liefst 1 op de 3 Belgen geeft aan te lijden aan een chronische aandoening. We vragen aan Ilse Vandepoel, domeinverantwoordelijke chronische zorg van het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant waar we in de thuisverpleging het verschil kunnen maken. 

Waarom moeten we ook in België meedoen met de dag van de chronische ziekte?

Ilse: “Chronische aandoeningen vormen de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige sterfte. Ze hebben een enorme impact op de levenskwaliteit en het gebruik van gezondheidsdiensten. Chronisch zieke patiënten moeten vaak hun leven aanpassen en hun perspectief op de toekomst bijstellen. Ze hebben bijvoorbeeld bepaalde ambities op werkvlak of persoonlijk vlak die misschien niet meer mogelijk zijn door hun aandoening. Bovendien zien mensen niet altijd dat iemand een chronische aandoening heeft, wat tot onbegrip kan leiden. We mogen niet onderschatten hoe zwaar dat soms is.”

Wat kunnen we binnen thuisverpleging betekenen voor chronische patiënten?

Ilse: “Bij chronische patiënten zien we dat rustige periodes zich afwisselen met periodes waarin de klachten of symptomen opflakkeren. Een goede levensstijl en zelfzorg zijn heel belangrijk voor het verloop van de aandoening. Om een optimale levenskwaliteit te bereiken of te behouden, moeten we patiënten helpen omgaan met alle aspecten van hun aandoening, zowel op lichamelijk, psychisch als sociaal vlak. Een diagnose is voor patiënten vaak het begin van een zoektocht naar hoe ze hun leven niet laten bepalen door de ziekte en hoe ze zelf het stuur in handen nemen. Zonder dat ze hun ziekte ontkennen of negeren. Je leven aanpassen aan iets wat niet altijd leuk is of een zichtbaar effect heeft, is echt een uitdaging. Daarom is het belangrijk als zorgverlener om dat zelfmanagement bij chronische patiënten te blijven stimuleren.”

Waarom vinden jullie het belangrijk om dit thema als organisatie op te nemen?

Ilse: “Elke verpleegkundige en zorgkundige binnen het Wit-Gele Kruis wordt dagelijks geconfronteerd met een breed scala aan chronische aandoeningen bij hun patiënten. We hebben een volledig referentiedomein gewijd aan chronische zorg, waarbinnen onze gemotiveerde referentieverpleegkundigen ondersteuning bieden aan collega’s. We willen ook inspelen op bepaalde evoluties. Denk maar aan de nasleep van de coronacrisis. Heel wat COVID-patiënten zijn nu acuut ziek en bij sommige patiënten gaat de ziekte als een sloophamer door het lichaam. Wie weet wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn? Het lijkt niet uitgesloten dat een ‘nieuwe’ groep van chronisch zieke patiënten zullen ontstaan, die wij in de toekomst ook in de thuiszorg zullen ondersteunen.”

Terug naar overzicht