Coronavirus (COVID-19): informatie en richtlijnen? Bekijk onze 'coronapagina'.

20 jaar Wit-Gele Kruis in Roemenië

07 november 2016

Een delegatie van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen werd op 7 november 2016 ontvangen door de Belgische ambassadeur in Boekarest, dhr. Thomas Baekelandt, naar aanleiding van de viering van 20 jaar activiteit van het Roemeense Wit-Gele Kruis.

Met steun van de collega’s in Vlaanderen, onder deskundige leiding van de toenmalig voorzitter van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen dr. Daniël De Coninck, werd 20 jaar geleden, na de val van het regime van Ceaucescu, een model voor thuisverpleging ontwikkeld, ingebed in de Roemeense gezondheidszorg en cultuur. Het was steeds de bedoeling dat een aantal filialen van het Wit-Gele Kruis, gespreid over het ganse land, snel zouden evolueren naar een volledig autonome uitbating.

Vandaag kan vastgesteld worden dat deze kernen verder ontwikkeld zijn en nog steeds de basiswaarden van de thuisverpleging, naar model van het Wit-Gele Kruis, waarmaken: toegankelijke en professionele thuisverpleegkundige zorg voor iedereen, met bijzondere aandacht voor de zwaksten in de maatschappij. We moeten ook wel vaststellen dat het voor ieder van deze afdelingen hard werken blijft om deze waardevolle dienstverlening ook dagdagelijks financieel rond te krijgen.

In die zin proberen de vertegenwoordigers van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen bij ieder bezoek ook nationale en lokale verantwoordelijken of politieke mandatarissen te ontmoeten om te benadrukken dat deze kwalitatieve thuisverpleegkundige zorg slechts blijvend kan gegarandeerd worden met structurele financiering en doelmatige aanwending van de overheidsmiddelen.

Er zijn momenteel negen filialen van het Crucea Alb-Galbena actief in Boekarest, Constanta, Buzau, Targoviste, Focsani, Sibiu, Baia Mare, Deva en Slatina. Ieder van deze filialen wordt door een lokale non-profit vereniging aangestuurd. Vanuit Boekarest wordt de globale activiteit van Crucea Alb-Galbena Romania vanaf het eerste uur geleid door mevr. Mariuca Ivan. Zij is inmiddels in Roemenië ook uitgegroeid tot de belangrijkste woordvoerder voor de thuiszorg en de thuisverpleegkundigen in het bijzonder.

 

Info:

Lisa De Pelsmaeker - Medewerker secretariaat & communicatie
Wit-Gele Kruis van Vlaanderen
lisa.de.pelsmaeker [at] vlaanderen.wgk.be
T. 0032-2 739 35 11

© 2019 Wit-Gele Kruis