COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Collega K. Scheepmans behaalt doctoraat over vrijheidsbeperkende maatregelen in de thuiszorg

08 maart 2018

Op 6 maart 2018 verdedigde collega Kristien Scheepmans succesvol haar doctoraat ‘Restraint use in home care: a multimethod analysis’. Het doctoraat kwam tot stand door de samenwerking tussen KULeuven en het Wit-Gele Kruis.

Doctoraat

Het doctoraat heeft als onderwerp ‘vrijheidsbeperkende maatregelen in de thuiszorg’ en onderzoekt:

  • De ervaringen van thuisverpleegkundigen bij het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen.
  • De kenmerken van het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen en meer bepaald de prevalentie, types, frequentie,  duurtijd, redenen en de wijze waarop vrijheidsbeperkende maatregelen  worden gebruikt  bij oudere personen met thuiszorg.
  • De risicofactoren van het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen bij oudere personen met thuiszorg.
  • De definities, prevalentie, methode, betrokken personen en redenen van en voor het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen bij oudere personen met thuiszorg volgens de wetenschappelijke (inter)nationale literatuur.
  • Deze onderzoeksvragen leidden tot de ontwikkeling van de praktijkrichtlijn ‘Streven naar een fixatiearme thuiszorg’.

De praktijkrichtlijn werd goedgekeurd door het CEBAM (Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine).

Bekijk hier de online presentatie.

Vervolgproject

Ook na de gepubliceerde praktijkrichtlijn en het behaalde doctoraat blijft het een belangrijk onderwerp. Een volgende stap is de implementatie van de praktijkrichtlijn in de thuiszorg door het ontwikkelen van een programma bestaande uit verschillende componenten om alle thuiszorgactoren te ondersteunen in het gebruik van de praktijkrichtlijn. Dit project wordt uitgevoerd door het Academisch Centrum voor Verpleeg-en Vroedkunde (AccentVV) van KU Leuven onder de coördinatie van Kristien Scheepmans. Het project zit momenteel in een eerste pilootfase en wordt uitgerold in de volgende zorgregio’s: Diest, Aarschot, Begijnendijk, Scherpenheuvel, Zichem, Bekkevoort en Tielt-Winge.

Meer info over het project: fixatiearmezorg.be.

© 2019 Wit-Gele Kruis