COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Coronavaccin voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven?

05 februari 2021
Coronavaccin of niet

De laatste dagen verschenen een aantal tegenstrijdige berichten in de media over het al dan niet vaccineren van zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Wij scheppen hieronder duidelijkheid.

Vaccin of niet?

De vaccinatiecampagne tegen het coronavirus loopt in volle vaart. Over een aantal groepen is er wat onduidelijkheid: laat je je best wél of niet vaccineren als je zwanger bent of wil worden? Wat doe je best als je borstvoeding geeft?

Het finaal advies van de Hoge Gezondheidsraad is het volgende:

  • Geef je borstvoeding? Dan mag je je laten vaccineren. Zeker als je in de zorg werkt of tot een risicogroep behoort.
     
  • Ben je zwanger? Dan wordt er geen systematische vaccinatie aanbevolen omdat er nog te weinig data zijn om het effect op het kindje te bepalen. Behoor je tot een risicogroep of werk je in de zorg? Dan kan vaccinatie wel aangewezen zijn. Bespreek dit dan met je behandelende arts.
     
  • Wil je zwanger worden? Dan mag je je laten vaccineren maar wordt het wel aangeraden om de zwangerschap uit te stellen tot na de tweede vaccinatie. Indien het al zou kunnen dat je zwanger bent maar dit nog niet bevestigd is, bespreek je best met je behandelende arts of je je nog mag laten vaccineren.
    Vrouwen uit een risicogroep of gezondheidswerkers overleggen best met hun arts.

 

 

Bekijk ook

Vroedvrouw aan huis

Zwangerschap en vroedvrouw aan huis

Zowel tijdens je zwangerschap als na de bevalling helpt een vroedvrouw jou en je baby thuis verder. Ook als alles vlot verloopt, is een regelmatig bezoek van een vroedvrouw nuttig.

Vroedvrouw

"Mijn vroedvrouw stelde me gerust"

Maxime werd acht weken te vroeg geboren. Na enkele weken op de dienst neonatologie in het ziekenhuis mocht hij naar huis. Trotse mama Hannelore Theunis (24) vertelt over de hulp die ze thuis kreeg van een vroedvrouw. 

© 2019 Wit-Gele Kruis