Een dag in het leven van referentieverpleegkundige Vera | Wit-Gele Kruis

Een dag in het leven van referentieverpleegkundige Vera

03 januari 2017
Referentieverpleegkundige

Een referentieverpleegkundige beschikt naast haar rol als thuisverpleegkundige ook over bijkomende expertise in een bepaald verpleegdomein. Deze kennis over haar vakgebied werkt zij continu bij d.m.v. interne/externe vormingen. Wordt een thuisverpleegkundige geconfronteerd met een complexe zorgsituatie? Dan kan zij een beroep doen op de referentieverpleegkundige.

We volgden collega Vera Achten, referentieverpleegkundige wondzorg, een dag om jullie een idee te geven wat het betekent om een 'referentieverpleegkundige' te zijn. Kijk even mee hoe haar dag er uit zag:

Referentieverpleegkundige woonzorgcentrum

Vera is verantwoordelijke thuisverpleegkundige in het wooncentrum '3 Linden' van Tevona in Genk. In haar voormiddagronde verzorgt zij haar patiënten van '3 Linden' tussen 8 en 11 uur.  

 

Referentieverpleegkundige patiëntenoverleg

Aansluitend leidt ze het patiëntenoverleg, ook wel '11-12' genoemd (omdat het plaatsvindt tussen 11 en 12 uur). Tijdens dit wekelijks patiëntenoverleg worden de patiëntensituaties besproken en zorgafspraken gemaakt voor nieuwe patiënten, gehospitaliseerde of net uit het ziekenhuis ontslagen patiënten of patiënten met bijzondere noden.

 

Referentieverpleegkundige advies collega

Bij een complexe zorgsituatie wijst Vera als referentieverpleegkundige haar collega in de goede richting, adviseert hem en geeft haar kennis door. Zij neemt de zorg voor een patiënt niet van een vaste verpleegkundige over, maar gaat wel eventueel wel één of enkele keren mee om de zorg uit te voeren.

 

Referentieverpleegkundige huisarts

In de late namiddag doet referentieverpleegkundige Vera een adviesbezoek wondzorg, samen met de huisarts. Zij spreken vervolgens af hoe de wondzorg verder moet verlopen.

 

 

© 2019 Wit-Gele Kruis