Elektrische fietsen als alternatief in binnenstad Hasselt

07 juni 2023
collega's met elektrische fiets

Wit-Gele Kruis Limburg werkte samen met Lease a Bike en Fietsen Wildiers een fietsleaseplan uit waarmee het de mobiliteitsproblemen voor zijn verpleegkundigen in de Hasseltse binnenstad (deels) wil wegwerken. Twaalf werknemers kregen zo een elektrische fiets aangeboden die ze – naast hun auto – kunnen gebruiken om patiënten te bezoeken, maar even goed kunnen ze er in hun privétijd mee fietsen. “Zo hoeven ze bij hun dienstverplaatsingen geen parkeerplaats meer te zoeken, ontwijken ze de file én werken we tegelijk aan de mentale en fysieke gezondheid van onze medewerkers”, zegt Nadja Vananroye, algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg.

De verpleeg- en zorgkundigen van Wit-Gele Kruis Limburg ervaren geregeld problemen in de Hasseltse binnenstad om tijdig tot bij hun patiënten te geraken. Gemiddeld bezoeken ze per ronde van vier uur ongeveer vijftien tot twintig patiënten. Dit betekent dat er weinig marge is voor enig oponthoud en laat dat net een probleem zijn in de binnenstad van Hasselt. De parkeermogelijkheden zijn schaars en er is vaak file. “We zochten daarom een oplossing om op tijd tot bij onze patiënten te geraken”, zegt Vananroye. “En die hebben we gedeeltelijk gevonden in het leasen van elektrische fietsen.”

Een keuze voor wagen én fiets

Concreet kregen in een eerste fase twaalf zorg- en verpleegkundigen uit de regio onlangs een elektrische fiets die ze mogen gebruiken voor dienstverplaatsingen én in de privésfeer. In het najaar zouden nog twaalf andere medewerkers in regio volgen. Op termijn wil Wit-Gele Kruis Limburg bekijken of dit ook mogelijk is in andere drukke binnensteden. “Dit is voor alle duidelijkheid niet een keuze tussen wagen of fiets, maar wel wagen én fiets, waarbij ze zelf kunnen kiezen welk vervoersmiddel ze gebruiken. Wij als werkgever staan in voor alle kosten verbonden aan het normale gebruik van de leasefiets. Denk aan onderhoud, pechverhelping, enzovoort. Het gaat om een leasecontract van drie jaar via onze partner Lease a Bike. Na afloop krijgen de medewerkers de kans om de leasefiets over te nemen aan ongeveer 15% van het aankoopbedrag.”

De medewerkers krijgen naast hun elektrische fiets ook een helm, gsm-houder, fietstas en op termijn aangepaste fietskledij. “Naast een oplossing voor het mobiliteitsprobleem geven we onze medewerkers de mogelijkheid om aan hun gezondheid te werken door meer te bewegen en af en toe een frisse neus op te halen.”

Organisaties ontzorgen in hun fietsleaseverhaal

Naast een gedeeltelijke oplossing voor het mobiliteitsprobleem, zijn er nog tal van andere voordelen aan fietsen naar het werk. Zo helpt het bij ruim vier op de vijf Vlamingen (84%) die al ooit naar hun werk fietsten, om hun hoofd leeg te maken na een werkdag. Daarnaast helpt een ‘droomfiets’ via het werk hen om meer te bewegen, niet alleen voor de dienstverplaatsingen, maar even goed in hun privétijd.

Zo blijkt uit een onderzoek1 dat Lease a Bike liet uitvoeren bij 1.000 Vlaamse werknemers dat de helft vaker zijn fiets zou gebruiken in zijn privétijd en dit zowel voor kortere als langere verplaatsingen. 

“Fietsleasing is een win-win op verschillende vlakken. Door hun auto vaker te laten staan voor hun elektrische leasefiets, is er niet alleen meer tijdswinst en minder stress voor de zorg- en verpleegkundigen, maar ook het milieu wint er bij. Steeds meer organisaties zetten dan ook in op leasefietsen om hun werknemers gemotiveerd, betrokken en gezond te houden”, zegt Jaouad Auragh, General Manager van Lease a Bike. “Voor elke organisatie maken we een fietsleaseplan op maat waarbij we zowel de werkgever als de werknemers zo veel mogelijk ontzorgen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan een fietsverzekering, gratis onderhoud en pechverhelping. Op het einde van de rit kunnen de werknemers er bovendien voor kiezen om hun leasefiets over te nemen aan 15% van de aankoopprijs.”

E-bikes in de look and feel van Wit-Gele Kruis

Voor de levering en onder meer het onderhoud van de fietsen, gingen Wit-Gele Kruis Limburg en Lease a Bike in zee met Fietsen Wildiers. In samenwerking met Norta zorgden zij er voor dat de verpleeg- en zorgkundigen niet onopgemerkt in de Hasseltse binnenstad voorbijfietsen. De e-bikes kregen een design dat aansluit bij de bestaande en herkenbare witgele look and feel van het Wit-Gele Kruis. 

"Maar nog belangrijker dan het visuele aspect, was het kwaliteitsniveau en de betrouwbaarheid van de e-bikes zelf. Daarom voorzien we voor Wit-Gele Kruis een  complete service, inclusief onderhoud ter plaatse en beschikbare vervangfietsen. Ons uitgebreid netwerk van filialen verspreid over heel Vlaanderen is hierbij een belangrijke troef. Zo kunnen werknemers altijd snel ergens terecht voor ondersteuning," besluit Jan Van Rooy, Marketing Manager van Fietsen Wildiers.

Over Wit-Gele Kruis

Wit-Gele Kruis is marktleider in thuisverpleging en thuiszorg in Vlaanderen. Wit-Gele Kruis Limburg behaalde een omzet van 126 miljoen euro voor al haar activiteiten. Het gaat dan onder meer over thuisverpleging, voedingsadvies, gezinszorg, pre- en postnatale zorg door vroedvrouwen en hulpmiddelen. Zorg kent geen kantooruren: bij het Wit-Gele Kruis kan je dan ook 24u op 24u terecht.

Bijna 1.900 medewerkers werken voor Wit-Gele Kruis Limburg, waarvan de verpleeg- en zorgkundigen (bijna 1.700) de grootste groep zijn. Maandelijks verzorgen we iets meer dan 15.000 patiënten in Limburg, ongeveer 12.000 bezoeken per dag. Het grootste deel heeft een leeftijd tussen 80 en 84 jaar. Maar even goed telt onze patiëntenpopulatie kinderen of +100-jarigen.

Meer over Wit-Gele Kruis

Over Lease a Bike

Lease a Bike vestigde zich in 2020 in België. Als snel groeiende speler in de Belgische fietsleasewereld richt Lease a Bike zich op elk soort bedrijf, ook op KMO’s en zelfstandigen. Lease a Bike maakt deel uit van mobiliteitsaanbieder Pon en heeft als doel om fietsleasing beschikbaar te maken voor bedrijven en werkende mensen in Europa.  Vandaag is de onderneming al actief in België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk, waar het bij meer dan 20.000 bedrijven al zo’n 150.000 klanten aan een leasefiets hielp. Eén van de grootste troeven van Lease a Bike is het  geautomatiseerde en gebruiksvriendelijke platform, waardoor fietsleasing eenvoudig en digitaal verloopt. Geen papierwerk en geen kosten voor de werkgever, 40% goedkoper voor werknemers en keuze uit alle merken en types fiets bij hun lokale fietshandelaar. Zo wint iedereen bij de keuze voor het groenste vervoermiddel.

Meer over Lease a Bike

Over fietsen Wildiers

Fietsen Wildiers is een snelgroeiende Vlaamse fietsretailer met een geschiedenis die teruggaat tot 1937. Met haar gemotiveerde team van meer dan 100 medewerkers, biedt Fietsen Wildiers een full service dienstverlening aan van verkoop tot nazorg. Dit zowel voor particuliere klanten als voor bedrijven die op zoek zijn naar een leasingformule op maat. Wildiers telt in totaal 17 (e)-bike centers, waarvan vier in de provincie Limburg, acht verspreid over de provincie Antwerpen, twee in Vlaams-Brabant en drie in Oost-Vlaanderen. Daarnaast is Wildiers ook mede-eigenaar van ServiceKoers, dat onderhoud biedt aan wielertoeristen en -liefhebbers in het Spaanse Calpe. Het snelle groeiparcours van Wildiers leverde het bedrijf al drie jaar op rij een nominatie op voor de Trends Gazellen.

Meer over fietsen Wildiers

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met (enkel voor pers):

Wit-Gele Kruis Limburg, Ralph Gregoor, ralph.gregoor [at] limburg.wgk.be of 0476 57 69 67 
Lease a Bike / Wavemakers PR, Emanuel Sys, emanuel [at] wavemakers.eu of 0486 17 52 65
Fietsen Wildiers, Jan Van Rooy, jan.van.rooy [at] fietsenwildiers.be of 0498 34 27 42

1Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Lease a Bike tussen 25 april en 2 mei 2022 bij 1000 Vlaamse werknemers representatief op geslacht, leeftijd, provincie en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlaamse werknemers bedraagt 3,02%. 

© 2023 Wit-Gele Kruis