Elke dag (een zesde zintuig) tegen kanker

Vlaanderen

“Oncologische thuisverpleging? Dat is elke dag een zesde zintuig hebben voor de noden van onze patiënt.” Els van Bastelaere is al 22 jaar thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis en gespecialiseerd in oncologische thuisverpleging. “We luisteren naar de vraag achter de vraag en bieden onze patiënten maximaal comfort in vaak heel moeilijke tijden.” Verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis zijn opgeleid om patiënten met kanker te verzorgen en te begeleiden. Veel oncologische zorgen kunnen vandaag dan ook thuis gebeuren.

“Thuis komen de vragen”

Een patiënt met een oncologische diagnose die net thuiskomt uit het ziekenhuis, wordt vaak overvallen door angst of onzekerheid. De thuisverpleegkundige kan hier als vertrouwenspersoon een luisterend oor bieden. Bovendien maakt ze een inschatting van de draagbaarheid van de thuissituatie: wordt de patiënt goed omringd, zijn er mantelzorgers aanwezig …? “Als we bijvoorbeeld voelen dat de partner het heel lastig heeft met de situatie, gaan we open het gesprek aan en staan we bij of verwijzen we door indien nodig. Dit gebeurt steeds samen met de (huis-)arts en het ziekenhuis.”

Meer oncologische zorgen thuis

Chemo afkoppelen, een poortkatheter spoelen, cytostatica toedienen, oncologische wonden verzorgen … heel wat oncologische zorgen waren vroeger alleen in het ziekenhuis mogelijk. Vandaag kunnen ze ook thuis gebeuren. Een goede communicatie tussen ziekenhuis, (huis-)arts en thuisverpleegkundige is hierbij cruciaal. “Omdat wij de patiënt in zijn thuissituatie van heel nabij opvolgen kunnen we kort op de bal spelen en tijdig ingrijpen of signaleren,” aldus Els.

Zorg voor patiënt en omgeving

Wanneer een genezende behandeling niet meer mogelijk is, schakelen we – in overleg met de arts – over op totale comfortzorg (palliatieve zorg), volgens de eigen wensen en keuzes van de patiënt. Hierbij biedt de thuisverpleegkundige niet alleen fysieke zorgen, maar is er ook aandacht voor emotionele ondersteuning. “Door de intense band die wij opbouwen met de patiënt én zijn omgeving, kunnen we echt een verschil maken. Daar doen we het voor.”

 

Praktisch

Lisa De Pelsmaeker – stafmedewerker communicatie Wit-Gele Kruis van Vlaanderen

02-739 35 11

0496-87 14 10

lisa.de.pelsmaeker@vlaanderen.wgk.be            

Info

Meer info over oncologische zorg.

Terug naar overzicht