Externe voordrachten door het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
Verenigingen en organisaties kunnen een beroep doen op het Wit-Gele Kruis om een bepaald zorggerelateerd onderwerp toe te lichten in een voordracht. Hieronder een overzicht van de thema's.
- Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: een voorstelling
Iedereen is vertrouwd met de witte Wit-Gele Kruis auto’s in het straatbeeld. Wist je dat meer dan 1400 medewerkers dagelijks instaan voor de kwaliteitsvolle verzorging van duizenden patiënten over heel West-Vlaanderen?
Waarvoor kun je precies bij het Wit-Gele Kruis terecht? Hoe is de organisatie opgebouwd, en wie moet je contacteren als je verzorging nodig hebt? Voor welke zorgen kun je bij het Wit-Gele Kruis terecht en hoe wordt de betaling geregeld? In deze voordracht geeft de Wit-Gele Kruis verpleegkundige uit jouw regio een algemene voorstelling van de organisatie, maak je kennis met de afdeling in jouw buurt en krijg je allerhande praktische informatie.
- Ziektebeelden binnen de thuiszorg
Een verpleegkundige kijk op diabetes, incontinentie, CVA en dementie
Diabetes, incontinentie, CVA en dementie zijn vaak voorkomende ziektes of aandoeningen in de thuiszorg. De Wit-Gele Kruis verpleegkundige vertelt vanuit een verpleegkundig standpunt en op een toegankelijke manier hoe deze aandoeningen kunnen ontstaan, wat ze precies inhouden, en op welke wijze je er kunt mee omgaan.
Er worden heel wat praktische tips gegeven om de gevolgen van deze chronische ziektes goed aan te pakken. Wat doe ik als ik suikerziekte heb en ik onwel word tijdens het winkelen? Hoe reageer ik als mijn man die dement is met de auto wil gaan rijden, terwijl hij dit niet meer kan? Hoe kies ik het juiste incontinentiemateriaal? ...
- Diabetes: een kennismaking met suikerziekte
Wat is diabetes? Wat is het verschil tussen type 1 en type 2 diabetes? Wat zijn de oorzaken en hoe kan diabetes behandeld worden? Op deze en andere vragen geeft de Wit-Gele Kruis verpleegkundige je graag een duidelijk en helder antwoord.
Sinds 2009 kunnen patiënten met diabetes type 2 opgenomen worden in het zorgtraject diabetes. Het zorgtraject is opgestart om de zorg van diabetespatiënten te verbeteren en de samenwerking tussen de verschillende zorgverstrekkers te optimaliseren. Tijdens de presentatie wordt het zorgtraject toegelicht en komen de voordelen voor de patiënt aan bod.
- Veilig medicatiegebruik
Of je nu vaak of slechts sporadisch, één soort of verschillende soorten medicatie inneemt, veilig met medicijnen omgaan is altijd de boodschap. Je krijgt van ons tal van interessante tips waarmee je zelf aan de slag kunt. Hoe moet je medicatie bewaren? Waar moet je op letten als je verschillende soorten medicatie inneemt? Wanneer vraag je je huisarts en/of apotheker om raad? Het Wit-Gele Kruis doet heel wat inspanningen om veilige zorg te bieden, en een veilig medicatiebeleid is daar een belangrijk onderdeel van. We tonen je graag hoe we dit realiseren.
Deze voordracht is in samenwerking met de apothekersvereniging.
- Mantelzorg: jouw mogelijke rol in samenwerking met zorgpartners
Zorgen voor een hulpbehoevend familielid of kennis is in de praktijk vaak niet evident. Je staat er echter niet alleen voor. Met de nodige ondersteuning kan je als mantelzorger of als hulpbehoevende/patiënt komen tot een situatie die voor iedereen goed aanvoelt.
We geven je concreet advies over welke zorgen een mantelzorger kan opnemen, in nauwe ondersteuning van zorgpartners, waar mogelijk. Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen doet heel wat inspanningen om mantelzorgers te ondersteunen en wil met deze voordracht je hieromtrent over informeren.
- Rugklachten: beter voorkomen dan genezen
Heel wat mensen kampen met rugklachten, en in vele gevallen is het moeilijk te achterhalen waar de pijn precies vandaan komt. Het ontstaan van rugklachten is vaak afhankelijk van hoe je in het dagelijkse leven met je rug omgaat. Tijdens deze voordracht staat de Wit-Gele Kruis verpleegkundige stil bij het ontstaan van rugpijn. Vaak voorkomende rugaandoeningen zoals lumbago, hernia en ischias worden toegelicht. Maar er wordt vooral aandacht besteed aan hoe je rugklachten kunt voorkomen. De verpleegkundige geeft tips voor een goede houding, demonstreert correcte hef- en tiltechnieken, legt uit waarom bepaalde sporten rugvriendelijker zijn dan andere...
- Valpreventie bij de thuiswonende oudere
Ongeveer één op de drie thuiswonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Bij personen ouder dan 75 jaar loopt dat percentage op tot 42%. Slechts 20% van de valincidenten wordt aan de huisarts gemeld. Dit zijn best wel confronterende cijfers... In deze voordracht gaat de Wit-Gele Kruis verpleegkundige dieper in op mogelijke lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van een val, en worden praktische tips gegeven om valpartijen te voorkomen. We stellen ook de zorgcentrale van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen voor.
- Slik- en kauwproblemen: tips voor mantelzorgers
Als mantelzorger heb je misschien zelf al ondervonden dat de persoon voor wie je zorgt soms moeite heeft om zelfstandig te eten of te drinken. Slik- en kauwproblemen komen vaak voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. De Wit-Gele Kruis verpleegkundige geeft uitleg over hoe een normaal slikproces verloopt, welke problemen zich kunnen voordoen, en hoe wat je als mantelzorger kunt doen om iemand met slik- en kauwproblemen te ondersteunen.
- Wondzorg – EHBO en wondverzorging door het Wit-Gele Kruis
Een schaafwonde, een snijwonde, een brandwonde... Een ongelukje thuis is snel gebeurd. Wat kun je zelf doen, en wanneer ga je naar de dokter? In deze presentatie geven we enkele nuttige tips mee voor eerste hulp bij wonden. We leggen ook stap voor stap uit hoe wondverzorging door het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, steeds in overleg met de behandelende arts, aangepakt wordt.
- Gezond en voedzaam eten: concrete tips voor 75-plussers
Voor 75-plussers is het belangrijk om voldoende calorieën, vitaminen en mineralen in te nemen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft belangrijk, ook al leven we in een maatschappij die zich focust op vermageren en diëten. In deze presentaties geven we u enkele nuttige tips mee en leggen we uit op welke manier het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen extra aandacht besteedt aan het voorkomen van ondervoeding bij geriatrische patiënten.
- Gezond en voedzaam eten: aandachtspunten bij dementie
Ook bij personen met dementie is het belangrijk om extra aandacht te hebben voor voeding en te zorgen dat de persoon in kwestie voldoende, gezond en gevarieerd eet. Maar hoe pak je dat concreet aan? Misschien weigert de patiënt om te eten, of wordt hij/zij boos als je aangepast bestek of een aangepaste beker presenteert… De verpleegkundige geeft concrete tips over hoe je hier als mantelzorger kan mee omgaan.
- Zomer of vakantie in zicht? Nuttige tips bij warm weer
Na lange wintermaanden verlangen we allemaal wel naar de zonnestralen op ons gezicht... Maar wat als er plots een hittegolf voorspeld wordt? In zo’n situatie is het belangrijk dat je je voorzorgen neemt, want te warm weer is niet zonder gevaar voor onze gezondheid. Bij hoge temperaturen is het noodzakelijk om rekening te houden met je lichaam, voeding en omgeving. Hoe je dat doet? In deze presentatie geven we praktische tips!
- Fixatie in de thuiszorg
Hoe belangrijk is vrijheid voor jou? Wij zijn vrij om te gaan en te staan waar we willen, wanneer we dat willen. Het is voor ons zo vanzelfsprekend dat we er niet meer bij stilstaan. Waarom zou dit dan anders zijn wanneer iemand ouder of zorgbehoevend wordt? De verpleegkundige zal met je stilstaan bij wat vrijheid beperkende maatregelen zijn, waarom ze worden toegepast en vooral wat de alternatieven zijn.
- Ouder worden en alcohol
Velen onder ons genieten nu en dan van een lekker aperitiefje, een pintje bier of ander glaasje alcohol. Maar wist je dat alcohol niet altijd zo onschuldig is? Welke invloed heeft alcohol op ons wanneer we een dagje ouder worden? En wat als dat glaasje er eentje teveel wordt? De verpleegkundige zal je aan de hand van herkenbare voorbeelden een aantal nuttige tips en tricks meegeven voor een glaasje minder. We zien o.a. hoe je overmatig alcoholgebruik kan herkennen, hoe je dit bespreekbaar maakt en waar je terecht kan.
- Tijdige zorgplanning
Heb je al eens gehoord van tijdige zorgplanning? Het is denken en communiceren over hoe je jouw leven ziet, nu en in de toekomst.
In deze voordracht proberen wij een beeld te schetsen van alle aspecten van tijdige zorgplanning. Afhankelijk van jouw wensen kan dit gaan over allerhande onderwerpen van de organisatie van je zorg, het registreren welke zorgen je (niet) wenst en ultiem tot het opmaken van documenten rond euthanasie of jouw uitvaart. We proberen je wegwijs te maken wat je kan registreren, hoe en bij wie je terecht kan.Tijdige zorgplanning: want het is altijd te vroeg, tot het te laat is.
Wens je één van deze voordrachten te organiseren? Neem dan contact op met onze organisatie via communicatie@wgkwvl.be.
We vragen je wel om een voordracht minimum 3 maanden op voorhand aan te vragen zodat we voldoende tijd hebben om deze te organiseren. Zo kunnen we ook onze kwalitatieve dienstverlening naar onze patiënten toe garanderen.