Huisartsenpraktijk Medi-Mine en afdeling Genk-Bokrijk zijn beste buren

21 februari 2022

Huisartsenpraktijk Medi-Mine en afdeling Genk-Bokrijk zijn de beste buren en dat mag je bijna letterlijk en figuurlijk nemen. De werkplekken liggen slechts twee kilometer van elkaar verwijderd en hun samenwerking verloopt prima. Dankzij een project over de digitalisering van de communicatie naar elkaar, is de verstandhouding optimaal. Daarom gingen enkele huisartsen ook op bezoek in de afdeling Genk-Bokrijk.

Optimaliseren samenwerking huisarts en thuisverpleegkundige

De samenwerking werd enkele jaren geleden geoptimaliseerd dankzij een project rond digitale communicatie. “Dokter Germeaux van de huisartsenpraktijk was hiervoor vragende partij”, zegt Annick Dreesen, hoofdverpleegkundige van afdeling Genk-Bokrijk. “De info over patiënten kwam niet altijd efficiënt genoeg door naar de huisartsen en dus vroeg hij onze medewerking. Onze ICT-dienst is dan aan de slag gegaan met het installeren van de e-healthbox.”

“Daarin kunnen wij als verpleegkundigen op voorhand voorschriften doormailen of verslagen doorgeven. De dokter weet dus precies welke patiënt komt en wat hij nodig heeft. Zo kan hij bijvoorbeeld voorschriften op voorhand klaar leggen en kan hij tijdens zijn consultatie zijn tijd maximaal aan zijn patiënt besteden.”

Meerwaarden

Via de e-healthbox krijgen de dokters een bericht binnen waarin ze meteen kunnen zien of er iets veranderd is in het patiëntendossier, dat ze dan weer kunnen bekijken via het platform mijnWGK. “Dit bevat heel wat interessante informatie voor ons, bijvoorbeeld alle parameters die gemeten worden”, zegt dokter Germeaux. “Daar kunnen wij veel uit leren. Een tweede meerwaarde is dat we, door al onze kennis samen te voegen, fouten kunnen vermijden en ook fouten uit het verleden recht kunnen zetten. Ik heb het dan zowel over medicatie als over verzorging. Bovendien kunnen we ook samen de attitude van de patiënt bijschaven: als hij een bepaalde behandeling niet goed volgt, staat dit genoteerd.”

Fysieke bijeenkomst

De volgende stap in de samenwerking was een fysieke bijeenkomst. De verpleegkundigen van de afdeling komen al geregeld op bezoek in de huisartsenpraktijk, maar nu was het andersom. Enkele huisartsen gebruikten hun middagpauze om een bezoek te brengen aan de afdeling voor een gesprek met enkele verpleegkundigen en referentieverpleegkundigen. Dit zal voortaan tweemaal per jaar plaatsvinden om de contacten te onderhouden.

Welkom in onze afdeling!

De samenwerking tussen huisartsenpraktijk Medi-Mine en de afdeling Genk-Bokrijk is een positieve ervaring voor beide partijen. Lijkt dit jou interessant voor jouw praktijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Wit-Gele-Kruis-afdeling in jouw buurt. 

© 2022 Wit-Gele Kruis