URL : https://www.witgelekruis.be/nieuws/innovatieve-zorgrobot-helpt-ouderen-langer-thuis-wonen
zorgrobot Tessa met patiënt zorgrobot Tessa met patiënt

Innovatieve zorgrobot helpt ouderen langer thuis wonen

Antwerpen

Tessa is een minirobot in de vorm van een bloempot. Ze gebruikt gesproken boodschappen om mensen te ondersteunen. Ze herinnert patiënten aan een bezoek van thuisverpleegkundigen of vraagt of de medicatie al genomen werd. De antwoorden van patiënten worden ook geregistreerd. Mantelzorgers kunnen ook persoonlijke herinneringen zoals verjaardagen inplannen. Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen gebruikt Tessa ondertussen bij 45 patiënten. Dat verhoogt hun zelfredzaamheid en betrokkenheid.

Op maat van de patiënt

Verpleegkundige Jill Nys legt uit: “Tessa maakt een voelbaar verschil. Patiënten die naar een woonzorgcentrum of instelling doorverwezen worden, kunnen plots toch nog zelfstandig thuis blijven wonen. We zijn als thuisverpleegkundigen uiteraard nog steeds betrokken bij de zorg. Tessa wordt geprogrammeerd op basis van de specifieke noden van de patiënt. Bij de start van het project werd Tessa vooral gebruikt voor herinneringen aan medicatie. Thuisverpleegkundigen kunnen vanop afstand checken wat de patiënt antwoordde, maar checkt bij het bezoek of de medicatie effectief genomen werd. Nu zien we dat Tessa steeds vaker helpt bij dagstructurering. Patiënten worden herinnerd aan onze komst of aan het materiaal dat ze moeten klaarleggen.” 

Jill Nys met Tessa

Ook mantelzorgers zijn geholpen

Tessa kan ook mantelzorgers een handje helpen. Denk maar aan persoonlijke afspraken of verjaardagen. “De mogelijkheden zijn ook hier uitgebreid. Volgt de patiënt een specifiek dieet? Dan kan er rond de etenstijd een herinnering ingepland worden over wat er wel en niet mag gegeten worden. Fantastisch, toch? Dagelijks meermaals bellen of papiertjes op tafel leggen met herinneringen, dat is niet meer nodig.” vertelt Jill.

Meer dan een minirobot

zorgrobot Tessa

Voor patiënten is Tessa vaak meer dan een minirobot. “Tessa heeft in principe geen sociale functie, maar toch merk ik dat patiënten zich minder eenzaam voelen wanneer Tessa bij hen staat. Veel patiënten bouwen een routine met haar op. Opeens is er weer een stem in huis die je een goedemorgen wenst. De meerwaarde daarvan mag je niet onderschatten.”

Contactgegevens voor pers
Terug naar overzicht