Nieuwe folder maakt palliatieve zorg bespreekbaar met kinderen

Antwerpen

Hoe vertel je aan kinderen dat iemand ongeneeslijk ziek is? De nieuwe folder ‘palliatieve zorg en kinderen’ bundelt tips voor ouders om het gesprek aan te gaan. Bij de folder horen ook een podcastreeks en troostboekje op maat van kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Taboe opheffen

Carolien Verheyen, Elise Deproost, Ellen Van Mol en Kaat Van Gestel studeerden samen verpleegkunde aan de Thomas More Hogeschool. Als eindwerk kozen ze om rond het thema palliatieve zorg bij kinderen te werken. Ze deden hun stage bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen en werkten met ons samen voor dit project.

Carolien, Elise, Ellen en Kaat vertellen over hun keuze: “Het is een onderwerp dat ons nauw aan het hart ligt. In onze ervaringen als verpleegkundigen in spé, zowel op de werkvloer als privé, voelden we taboe rond kinderen betrekken bij palliatieve zorgen. Met dit project willen we hier verandering in brengen. We zijn erg blij dat we het project goed konden afronden en dat onze materialen nu ook via het Wit-Gele Kruis beschikbaar worden gesteld.”

Podcastreeks

De podcastreeks bundelt ervaringen van kinderen en professionele toelichting van experten in de sector. De drie afleveringen zoomen in op belangrijke thema’s: ernstig ziek zijn, emoties bespreken en het rouwproces. Via het bijhorende troostboekje kunnen kinderen op creatieve manier omgaan met hun emoties, ervaringen en herinneringen. Experten van Palliatief Netwerk Arrondissement Turnhout, Ispahan, Wit-Gele Kruis van Antwerpen en Zitdazo werkten mee aan het project.

Meer weten?

 

 

Terug naar overzicht