Voedingsadvies Voedingsadvies

Opvolging van de patiënt met diabetes type 2

Limburg

Bij diabetes type 2 is er heel wat ruimte voor preventie via een gezondere levensstijl. Overgewicht, ongezonde voeding en onvoldoende beweging zijn risicofactoren tot het ontwikkelen van diabetes. Een vroegtijdige inschakeling van een erkende diëtiste kan voor de patiënt erger voorkomen. Dit kan door het voortraject diabetes voor je patiënt op te starten.

Voortraject vervangt diabetespas

Sinds februari 2016 kan je geen diabetespas meer aanvragen. In de plaats kwam het zorgmodel  “opvolging van een patiënt met diabetes type 2”, ook wel het voortraject genoemd. Vanaf 1 januari van dit jaar moet voor deze patiënten jaarlijks de  “verstrekking 102852” geattesteerd worden door de huisarts die het GMD beheert, om het voortraject in orde te maken.

Diëtetiek voor patiënten met diabetes type 2

Net als bij een diabetespas en het zorgtraject diabetes, hebben deze patiënten recht op terugbetaling van 2 consultaties (van telkens ½ uur) per jaar bij een diëtist.

Jaarlijks voorschrift nodig

Voor de dieetconsultaties in het voortraject  en de consultaties in het kader van de zorgtrajecten is een verwijsbrief van de arts noodzakelijk. Best wordt op de verwijsbrief voor de diëtiste vermeld dat het gaat om consultaties in het kader van het voortraject diabetes of in het kader van de zorgtrajecten diabetes of chronische nierinsufficiëntie.

Consultatie in de afdeling, thuis of in de praktijk

De dieetconsultaties gaan door op de plaatselijke Wit-Gele Kruisafdeling of - voor minder mobiele patiënten - bij de patiënt thuis. Indien je dit wenst, kan een diëtiste consultaties doen in jouw huisartsenpraktijk.

Voedingsadvies op maat van de patiënt

De Wit-Gele Kruis-diëtisten zijn erkend om dieetconsultaties in het kader van het voortraject diabetes en de zorgtrajecten diabetes en chronische nierinsufficiëntie te begeleiden. Je kan hen ook inschakelen voor voedingsadviezen in functie van malnutritie, wondzorg, hypertensie, overgewicht, enzovoort. Onze diëtisten zorgen steeds voor een advies op maat.

Dit voedingsadvies past in de totaalzorg voor onze patiënt en maakt deel uit van de multidisciplinaire zorg. Bij cliënten die ook verpleegkundige zorg van een Wit-Gele Kruis-verpleegkundige krijgen, houdt de diëtiste zowel jou als huisarts als de verpleegkundige op de hoogte via een verslag in het patiëntendossier. Je vindt dit ook terug via de mijnWGK-applicatie.

Meer info?

Meer info vind je op onze website of neem contact op met de afdeling in jouw buurt of de dienst voedingsadvies:

Monica Kohlbacher

Coördinator voedings- en dieetadvies

089-36 00 82

voedingsadvies@limburg.wgk.be

Terug naar overzicht