COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Project negatieve druktherapie in West-Vlaanderen

28 oktober 2021
negatieve druktherapie

Midden 2019 startten er in België 20 projecten met als doel om in totaal 1000 patiënten thuis te verzorgen met negatieve druktherapie waarbij het materiaal gratis is voor de patiënt en waarbij er een hogere tegemoetkoming is voor de thuiszorg. In West-Vlaanderen werden twee projecten opgestart: eentje in noord West-Vlaanderen en eentje in zuid West-Vlaanderen. In beide projecten is er een mooie samenwerking tussen verschillende diensten voor thuisverpleging, zowel diensten die met zelfstandigen werken als diensten met verpleegkundigen in loondienst.

Het project negatieve druktherapie loopt ondertussen al anderhalf jaar. Tijdens deze periode konden meer dan 233 patiënten in West-Vlaanderen hun therapie thuis verder zetten in plaats van in het ziekenhuis. Er was dan ook een zeer goede samenwerking met alle West-Vlaamse ziekenhuizen en de firma’s die het nodige materiaal verdelen.

Aan het project is ook een studie verbonden. Er wordt onderzocht hoe de toepassing van negatieve druktherapie in de thuiszorg verloopt, wat de financiële impact ervan is en hoe patiënten en verpleegkundigen dit ervaren.

De projecten konden deze zomer nog 20 extra patiënten includeren. Beide projecten zitten ondertussen aan dit quotum, voorlopig kunnen er dus geen patiënten met NDT meer naar huis komen binnen het project. Op eigen kosten kan dit wel nog steeds.

We hopen dat de verzorging van patiënten met negatieve druktherapie thuis zeker een vervolg krijgt.

© 2021 Wit-Gele Kruis