Samensmelting Limburgse afdelingen Wit-Gele Kruis

Limburg

Hoeselt - Bilzen, en Gingelom - Sint-Truiden worden telkens één afdeling

Wit-Gele Kruis Limburg maakt zich op voor de toekomst in een steeds veranderend zorglandschap. Dit doen we door de komende jaren onze wijkteams, regio’s en afdelingen af te stemmen op de noden van onze patiënten, zorgpartners en medewerkers. Voor 2023 betekent dit dat de afdelingen Bilzen en Hoeselt samengaan, net als de afdelingen Gingelom en Sint-Truiden op één centrale locatie. Ook de volgende jaren kunnen er afdelingen samenvloeien.

Nieuwe tijden, nieuwe oplossingen

Wie vandaag naar de zorg en de organisatie van zorg kijkt, kan enkel vaststellen dat er veel veranderd is tegenover enkele jaren geleden. Er heerst een personeelsschaarste dus zorgverleners moeten zo efficiënt mogelijk ingezet worden. Zorgvragen worden complexer, de bevolking vergrijst en patiënten én mantelzorgers hebben hogere verwachtingen. Meer maatwerk is nodig en daarvoor is samenwerking met andere zorgpartners steeds belangrijker. Als grote zorgorganisatie werken we futureproof en spelen we op deze uitdagingen in. De coronapandemie en daarop volgende financiële crisis hebben ons geleerd dat je als organisatie je fundamenten moet verstevigen om dergelijke klappen te kunnen opvangen. 

Verkleinen om te vergroten

“De grootste uitdaging voor de komenden jaren wordt om het maatwerk, de flexibiliteit voor patiënten te verenigen met de noden en vragen van onze medewerkers”, zegt algemeen directeur Nadja Vananroye. “Het antwoord hierop is een aanpassing binnen onze organisatie waarbij we werken met kleinere wijkteams in de lokale regio’s. We zetten zo in op zorg op maat, via een klein vast team van verpleeg- en zorgkundigen, in afstemming met het lokale zorgnetwerk en ondersteund door de leidinggevenden van de afdelingen. We zijn op die manier meer herkenbaar voor patiënten en mantelzorgers, alsook voor lokale zorgpartners, zijn meer nabij en kunnen nog korter op de bal spelen.”

Tegelijk denken we ‘groter’ op vlak van onze lokale afdelingen. “Door afdelingen op een andere schaal te organiseren, geënt ook op de eerstelijnszones, kunnen we beter samenwerken, zowel in de afdeling en regio als grensoverschrijdend. Grotere afdelingen hebben steviger fundamenten en zijn beter gewapend tegen uitdagingen zoals een crisis of personeelstekort. Het belang van de eerstelijnszones en de lokale afstemming is een perfect voorbeeld. Door onze regio’s hierop aan te passen, kunnen we beter samenwerken met zorgpartners zoals ziekenhuizen en huisartsen.”

Proces van jaren

De eerste stap in dit proces is het samenvloeien van de afdelingen Bilzen en Hoeselt, alsook de afdelingen Gingelom en Sint-Truiden. Concreet wordt Bilzen en Hoeselt één afdeling in de loop van 2023 met uitvalsbasis in de afdeling Bilzen. Momenteel zijn er nog enkele verpleegrondes in Tongeren die nu worden aangestuurd door de afdeling Hoeselt. In de loop van 2023 worden deze aangestuurd door de afdeling Tongeren. Ook Gingelom zal samengaan met Sint-Truiden met locatie in Sint-Truiden. 

In hun dagelijkse zorg ondervinden de patiënten hier geen gevolgen van. Enkel wie een bezoek aan de afdeling wil brengen, bv. voor de aankoop van incontinentiemateriaal, zal naar een ander adres moeten rijden. Verder levert deze beweging enkel voordelen op: de lokale wijkteams met vaste verpleegkundigen worden kleiner wat voor de patiënten meer herkenbaarheid en vertrouwelijkheid geeft. 

Ook de komende jaren zal deze beweging zich nog verder doorzetten. Denk bijvoorbeeld aan de verhuis naar de nieuwe provinciale hoofdzetel in Hasselt in 2026, waar naast de administratieve, ondersteunende diensten en logistiek ook de twee Hasseltse afdelingen gevestigd worden. In het huidige gebouw van de provinciale hoofdzetel in Genk komen op termijn de drie Genkse afdelingen samen. 

“Deze reorganisatie wordt niet in één keer gerealiseerd. Dit is een proces van jaren. We nemen hiervoor de tijd en de input en feedback van de medewerkers zal cruciaal zijn. Zij moeten in de nieuwe structuur werken en kennen het best de noden van de patiënt en wat ze zelf nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal. We kunnen maar goede zorg geven als we ook die zorg voor de medewerkers hoog in het vaandel dragen. Samen zoeken we naar de juiste oplossingen. Enkel op die manier blijven we futureproof als organisatie”, besluit Vananroye.

Info

Ralph Gregoor

Stafmedewerker communicatie

089-36 00 78 | 0476- 57 69 67 ralph.gregoor@limburg.wgk.be

Nadja Vananroye

Algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg

0497- 47 22 37 - nadja.vananroye@limburg.wgk.be

Terug naar overzicht