seppe de smet en marina de cock seppe de smet en marina de cock

Seppe De Smet en Marina Decock van het Wit-Gele Kruis genomineerd voor continentieverpleegkundige van het jaar

Vlaams-Brabant

De firma Wellspect Healthcare nomineerde Seppe De Smet en Marina Decock van het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant voor continentieverpleegkundige van het jaar. Zij volgden dit jaar  de opleiding van Urobel binnen het domein stoma- continentiezorg en studeerden af met grote onderscheiding. Zij geven nu zelf advies en hulp aan patiënten en collega-thuisverpleegkundigen. 

Waarom wou je referentieverpleegkundige continentiezorg worden?

Seppe De Smet: “Ik heb die specialisatie gekozen omdat heel veel mensen geconfronteerd worden met incontinentie. Veel ouderen denken dat het bij de ouderdom hoort en dat er niets meer aan te doen is. Het is belangrijk om het probleem te herkennen en er een oplossing voor te zoeken als de patiënt dat wenst. Door het contact met verschillende firma’s en door de verschillende bijscholingen zijn we steeds op de hoogte van de nieuwste incontinentiematerialen en technieken.”

Marina Decock: “Ik wou iets extra betekenen voor mijn collega’s en ik had zin om bij te leren. Continentiezorg gaat over meer dan alleen luiers. Ik heb ondervonden hoe moeilijk het is voor patiënten om de stap te zetten naar hulpverlening. Sommigen weten niet dat we hen kunnen helpen en anderen durven er niet over te praten. Het geeft veel voldoening als je iets kan betekenen voor die patiënten. We helpen hen om hun schroom te overwinnen en het probleem bespreekbaar te maken.”

Wat doen jullie als referentieverpleegkundige?

Marina Decock: “Meestal bestaat er wel degelijk een oplossing. We geven tips en advies, bijvoorbeeld een toiletstoel bij het bed zetten of plassen voor het slapen gaan. Ook als we de incontinentie op zich niet kunnen oplossen, helpen we nog altijd om het comfort te verhogen. We informeren dan over het gepaste materiaal of de juiste hulpmiddelen.  ”

Seppe De Smet: “Patiënten die uit het ziekenhuis komen, worden vaak pas thuis met verschillende problemen geconfronteerd. Ze zijn angstig omdat hun stoma bijvoorbeeld loskomt of ze zijn niet gerust omdat ze terug normale voeding eten en meer bewegen. We kunnen hen een bezoekje brengen om samen te bekijken wat het probleem is en welke oplossingen er bestaan. Daarnaast ondersteunen we ook collega’s en zijn we het centrale punt naar het ziekenhuis.

 

Terug naar overzicht