Onmoeting Wit-gele Kruis en Rode Kruis China Onmoeting Wit-gele Kruis en Rode Kruis China

Thuisverpleging in China verder uitgerold door nauwe samenwerking tussen het Wit-Gele Kruis en Chinese Rode Kruis

Vlaanderen

Eerder dit jaar (augustus 2015) werd er een verklaring van samenwerking ondertekend tussen het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen en het Business and Development Centre of the Red Cross Society of China (BDC). Het doel van deze samenwerking is het opzetten en uitbouwen van kwalitatieve Chinese thuisverpleging, als antwoord op de sociaaleconomische problematiek van vergrijzing en de betaalbaarheid van intramurale zorg. Deze samenwerking werd afgelopen week intensief voortgezet in de kantoren van het BDC in Beijing (China). De onder­handelingen hebben geleid tot een verdere uitwerking en de goed­keuring van het implementatieplan voor het komende jaar. In het voorjaar 2016 wordt er gestart met het uitbouwen van pilootprojecten in Beijing en YangZhou.

Het Wit-Gele Kruis was aanwezig in China van 23 tot 27 november 2015 om van start te gaan met een onderzoek om thuisverpleging te kunnen realiseren binnen het huidige Chinese landschap. Daarnaast werd er ook diepgaande kennis opgedaan omtrent de regelgeving voor ouderen- en eerstelijnszorg. Dit werd gerealiseerd door het geven van seminaries, het volgen van workshops en het bezoeken van projecten m.b.t. thuiszorg in Beijing en YangZhou. Bovendien deelde het Wit-Gele Kruis zijn eigen expertise en maakte een aantal conclusies voor het BDC. Uit de bezochte projecten blijkt dat verpleegtechnische thuiszorg voor chronisch zieken en ouderen zowel in Beijing als in YangZhou nauwelijks is uitgebouwd. Nieuwe beleidsopties van de Chinese overheid – in kader van de universal health coverage – maken het nu wel mogelijk om thuisverpleging te introduceren in beide steden onder de vorm van pilootprojecten.

De volgende stap in de samenwerking tussen beide organisaties om de pilootprojecten in Beijing en YangZhou uit te werken en te doen slagen, is het opzetten van een managementstructuur, het uitwerken van management- en evaluatietools en het definiëren van de noodzakelijke verpleegkundige kwalificaties en processen.

Informatie is te bekomen via directie@vlaanderen.wgk.be of bij de algemeen coördinator, Hendrik Van Gansbeke, via GSM 0474/995183

Terug naar overzicht