spoedgevallendienst spoedgevallendienst

URGENT: nieuw zorgmodel voor ouderen op spoed

Vlaams-Brabant

Volgens onderzoek wordt één op de drie 70-plussers die meteen naar huis terugkeert na een opname op de spoedgevallendienst er binnen de drie maanden opnieuw opgenomen. Om het zorgtraject voor ouderen op spoed te optimaliseren en het risico op een heropname te verminderen, werd het project URGENT gelanceerd. 

Het URGENT-project is een initiatief van de dienst geriatrie en de spoedgevallendienst van UZ Leuven in samenwerking met de eerstelijnszorg.

Kwetsbare groep

Concreet is er nu op elke weekdag een geriatrisch verpleegkundige aanwezig op spoed om 70-plussers te screenen en uitgebreid te evalueren indien nodig. Als er tijdens de screening sprake is van een geriatrisch risicoprofiel, dan wordt de patiënt met een uitgebreide evaluatie verder in kaart gebracht op verpleegkundig, medisch, functioneel, mentaal én sociaal vlak. Op basis van de medische beoordeling van de arts en de adviezen van de geriatrische verpleegkundige, wordt in overleg met alle zorgverleners de beste oriëntatie voor de patiënt bepaald. Als de risicopatiënt naar huis kan, wordt een kosteloos huisbezoek door een casemanager uit de eerste lijn aangeraden voor verdere opvolging en ondersteuning. Dringt later een heropname zich toch op, dan wordt in overleg met de huisarts beslist of spoedopname vermijdbaar is via het geriatrisch dagziekenhuis.

Omkadering

“Als de patiënt instemt met een huisbezoek, gaan we binnen de drie dagen langs,” vertelt Rosemarie Van Dyck, casemanager voor Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant. “Tijdens het huisbezoek overlopen we samen met de patiënt en zijn mantelzorgers de adviezen die hij meekreeg van de spoeddienst en bespreken we hoe we deze kunnen realiseren in overleg met de huisarts en de andere zorgverleners. Soms blijkt dat het nodig is om andere hulpmiddelen of diensten in te schakelen. Het is niet altijd eenvoudig om sommige adviezen te implementeren. Sommige patiënten wachten liever nog af.”

Zicht op de knelpunten

Rosemarie: “Ik denk dat we vanuit de thuiszorg specifieke dingen in kaart kunnen brengen die eigen zijn aan de thuissituatie van de patiënt. Stel dat het huis van een patiënt bijvoorbeeld veel trappen en oneffenheden heeft die een val in de hand kunnen werken, dat vertelt de patiënt misschien niet als hij op de spoedgevallendienst is. Als je dan bij de persoon thuis komt zie je hoe het in de realiteit is en kan je extra inzetten op bepaalde aspecten zoals valpreventie, cognitie en zelfredzaamheid.”

Het URGENT-project staat onder leiding van prof. dr. Johan Flamaing (dienst geriatrie), prof. dr. Koen Milisen (AccentVV) en prof. dr. Marc Sabbe (spoedgevallendienst) en is een samenwerking tussen UZ Leuven, CM Leuven, Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant, Pyxima en KU Leuven. Meer informatie? Surf naar www.innovage.be of download de brochure op www.uzleuven.be/brochure/700731

Terug naar overzicht