COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Veilig medicatiebeleid: samenwerking tussen arts en thuisverpleegkundige

27 oktober 2021

Medicatieveiligheid is een topprioriteit. Om medicatiefouten te voorkomen hebben we het medicatiebeleid kritisch onder de loep genomen. Onze zorgverleners zorgen voor een correct en volledig medicatieschema. We vragen aan de huisarts om de medicatielijsten na te kijken en te valideren met een handtekening. Zo kunnen we samen fouten in de toediening voorkomen.

Strenge kwaliteitsnormen

Wit-Gele Kruis Limburg streeft ernaar de strenge kwaliteitsnormen van Qualicor Europe in zijn dienstverlening te borgen. Qualicor hanteert verplichte instellingsrichtlijnen (VIR’s) waaraan zorginstellingen moeten voldoen om een accreditatie voor kwaliteitsvolle en veilige zorg te behalen. In 2018 behaalde onze organisatie haar eerste accreditatie. 

Medicatieveiligheid

Bij de heraccreditatie van dit jaar staat patiëntveiligheid, en dus ook het medicatiebeleid, in de kijker. We hebben de aanpak van het medicatiebeleid kritisch bekeken om medicatiefouten te minimaliseren. 

Nazicht medicatielijsten

Een veilig medicatiebeleid is een belangrijke voorwaarde voor kwaliteitsvolle zorg. Onze verpleegkundigen en vroedvrouwen zorgen ervoor dat de medicatieschema’s van onze patiënten volledig en correct zijn. We vragen aan de arts om het medicatieschema na te kijken, eventueel bij te sturen en te valideren. Zo voorkomen we samen fouten.

Hoe kan je te werk gaan?

Je vindt de medicatieschema’s terug in het verpleegdossier van de patiënt. Je kan deze tijdens een huisbezoek of raadpleging nakijken en met een handtekening valideren. 

Info en vragen

We danken je alvast hartelijk voor jouw medewerking. Samen kunnen we veilige en kwaliteitsvolle zorg aan onze patiënten bieden!

Heb je vragen over de werkwijze of wil je meer weten over onze zorgverlening, de kwaliteitsnormen of onze accreditatie? Neem dan contact op met de afdeling in de buurt of met Marie-Jeanne Vandormael, stafmedewerker kwaliteit, via marie-jeanne.vandormael [at] limburg.wgk.be of 0496-19 40 22. 

© 2021 Wit-Gele Kruis