Bewijsstuk verpleegkundige zorgen zorgt voor meer transparantie in thuisverpleging Bewijsstuk verpleegkundige zorgen zorgt voor meer transparantie in thuisverpleging

Wit-Gele Kruis gaat voor meer transparantie in de thuisverpleging

Limburg

Het maandelijks bewijsstuk voor patiënten en het inlezen van de e-ID bij elk bezoek aan huis

Het Wit-Gele Kruis verstuurt een maandelijks bewijsstuk met daarop de verleende verpleegkundige zorgen die aangerekend worden aan het ziekenfonds van de patiënt. Daarnaast leest de verpleegkundige bij elk bezoek aan een patiënt de e-ID (elektronische identiteitskaart) in. Deze maatregelen (wettelijk verplicht sinds 1 oktober 2015) kaderen in een actie van de overheid om de transparantie binnen de gezondheidszorg te vergroten.

Controle RIZIV

Het Rijksinstituut voor Ziekte- & Invaliditeitsverzekering (RIZIV) betaalt via het ziekenfonds de meeste zorgen van de patiënt. Dit gebeurt op basis van de verleende zorgen van de thuisverpleegkundige, die bepaalt hoeveel maal per dag een patiënt nood heeft aan verzorging o.a. op basis van het voorschrift van de behandelende arts. Hierdoor werkt de verpleegkundige efficiënt en op maat van de behoeften van de patiënt. Enerzijds werkt de derdebetalersregeling in de sector van de thuisverpleging drempelverlagend voor patiënten. Anderzijds weten het RIZIV en het ziekenfonds niet meer of de zorg effectief heeft plaatsgevonden. Daarom wil het RIZIV hierop strenger controleren om misbruik binnen de sector tegen te gaan. Door het versturen van een overzicht van de verleende zorgen – met een vermelding van de data en tijdstippen van de bezoeken; de omschrijving van de zorgen; de zorgverleners – aan de patiënt is hij op de hoogte van wat zijn verzorging kost. Op deze manier werkt het Wit-Gele Kruis mee aan de transparantie binnen de thuisverpleging.

Het bewijsstuk

Het bewijsstuk is een overzicht van de verpleegkundige zorgen, die in de voorgaande maand werden verleend door de Wit-Gele Kruisverpleegkundige bij de patiënt aan huis. Het omvat verschillende onderdelen. In de eerste plaats bestaat het uit een informatief overzicht met de zorgen die rechtstreeks worden gefactureerd aan het ziekenfonds. Hiervoor hoeft de patiënt niets te betalen. Ten tweede bevat het een onderdeel met zorgen die niet worden terugbetaald door de ziekteverzekering. Deze zorgen worden aan de patiënt aangerekend via een maandelijkse factuur. Het bewijsstuk bevat dus een overzicht met alle kosten die volgen uit de verleende zorgen op maat van de patiënt. Het bewijsstuk in de thuisverpleging kan men vergelijken met de gedetailleerde ziekenhuisfactuur die een patiënt na zijn hospitalisatie ontvangt.

e-ID

Afbeelding verwijderd.Al lang wordt aangekondigd dat ook het inlezen van de e-ID (de elektronische identiteitskaart) in de thuisverpleging verplicht wordt. Bij elk bezoek van de thuisverpleegkundige wordt de e-ID van de patiënt ingelezen. Hierdoor wordt de verpleegkundige verplicht de bezoeken en de identiteit van de patiënt te registreren. Door deze verplichting wordt het bezoek in werkelijkheid geregistreerd. Het Wit-Gele Kruis wil deze maatregel niet langer uitstellen. In tegenstelling tot het RIZIV, waar al lang wordt gewacht om specifieke regels voor het verplicht inlezen van de e-ID van de patiënt vast te leggen. Het is een element van bijkomende controle op het rechtmatig aanrekenen van de verstrekte zorgen. Het Wit-Gele Kruis werkt al geruime tijd met een mobiele tabletcomputer voor het raadplegen van het elektronisch verpleegdossier, waardoor het inlezen van een e-ID al een vertrouwde handeling is voor zowel de patiënt als de verpleegkundige.

Waarom nog wachten?

Deze maatregelen worden al ruim twee jaar aangekondigd. Voor het bewijsstuk werkt het Wit-Gele Kruis volledig conform de afgesproken regels. Voor het inlezen van de e-ID werkt het Wit-Gele Kruis voorlopig via een eenvoudig te registreren wijze binnen het eigen softwarepakket. Eens de bijkomende regels zijn vastgelegd voor de sector thuisverpleging kost het ons slechts enkele weken tot maanden om dit aan te passen. Het Wit-Gele Kruis wil vroegtijdig aantonen bereid te zijn maximaal en constructief een bijdrage te leveren aan de door de federale overheid, het ziekenfondsen en diverse controlediensten gewenste transparantie in de verstrekte gezondheidszorgen. We beschouwen het als onze maatschappelijke plicht hierin een voorbeeldrol op te nemen.

Extra inspanning

Het invoeren van deze maatregelen hebben een impact op de werking van het Wit-Gele Kruis. Het vraagt een grote administratieve inspanning en het brengt extra kosten met zich mee. Het vraagt ook een extra inspanning van iedere thuisverpleegkundige en patiënt. Want ondanks de voorkeur om het bewijsstuk elektronisch te versturen, worden er nog veel bewijsstukken per post verstuurd. Het is een uitdaging om in de toekomst zoveel mogelijk elektronisch te werken.

Het Wit-Gele Kruis werkt daar dagelijks aan, onder meer door het verbeteren van het elektronisch verpleegdossier en het aanpassen van de gebruikte systemen aan de steeds snellere evoluerende hard- en softwaremogelijkheden.

Terug naar overzicht