Coronavirus (COVID-19): informatie en richtlijnen? Bekijk onze 'coronapagina'.

Wit-Gele Kruis gebruikt als eerste revolutionair toestel om patiënten recht te helpen

25 april 2016

Raizer, een nieuw toestel, verdeeld door de firma ZZED lift solutions, helpt patiënten die gevallen zijn met een druk op de knop en zonder spierkracht terug recht. Thuisverplegingsorganisatie Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant kocht als eerste in België zo’n toestel aan.

“Tijdens de nacht zijn onze verpleegkundigen alleen en kunnen ze niet zo gemakkelijk hulp inroepen van een collega of van buren. Brandweer en politie werden hiervoor in het verleden vaak gecontacteerd, maar door de frequentie van het aantal voorvallen, werd dit ook voor hen belastend. Zowel de verpleegkundige als de patiënt heeft baat bij het toestel. Verpleegkundigen dienen hun rug niet te belasten en de patiënt wordt op een veilige, comfortabele manier weer recht geholpen”, zegt Els Mathues, directeur Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant.

Rugpreventie

Verpleegkundigen vragen veel van hun rug. Het Wit-Gele Kruis is zich daar bewust van en investeert heel wat opleidingsuren in rugsparende technieken voor alle verpleegkundigen. “We willen onze mensen maximaal ondersteunen. Rugproblemen hebben vaak een hele grote impact op iemand zijn leven en zijn bij ons ook meestal de oorzaak van langdurigere afwezigheid”, zegt Els Mathues.

Hoe werkt het Raizer toestel?

Onder de persoon die gevallen is wordt een rugsteun en voetensteun geplaatst die beiden op een zitting worden aangebracht waarin de motor zit verwerkt. Via een afstandsbediening wordt de motor geactiveerd en wordt de patiënt op zijn ritme comfortabel en automatisch naar boven getild tot hij bijna recht kan staan.

Eerste en enige toestel in gebruik bij Wit-Gele Kruis

Els Mathues: “Momenteel is er 1 toestel aangekocht om de werking ervan te bekijken en te evalueren. Door de vele positieve reacties overwegen we om het aantal toestellen uit te breiden, zodat ieder nachtteam binnen onze regio over 1 toestel kan beschikken. Ook andere Wit-Gele Kruis provincies zijn geïnteresseerd in dit toestel. Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, alsook Oost-Vlaanderen heeft ondertussen een bestelling geplaatst.

Getuigenis van nachtverpleegkundige Marianne Branders

“Ik kreeg rond 4 uur ’s nachts een oproep voor een dame die al een paar uur op de grond lag. Ze was uit haar bed geschoven en raakte niet meer recht. Gelukkig had ze zich geen pijn gedaan. Met het Raizer-toestel heb ik haar heel vlot recht gekregen. Ook de patiënt was vol lof over het toestel omdat ik haar volledig pijnloos, snel en zonder andere omstaanders van de grond heb gehaald. Ook voor mezelf is het een hele opluchting dat ik nu beroep kan doen op zo’n toestel. Ik ben al eens een tijdje thuis moeten blijven omwille van rugklachten. Met dit toestel kunnen we mensen recht helpen zonder dat we onszelf of de patiënt pijn doen.”

Contactpersonen

  • Ilse Minnoye, communicatieverantwoordelijke Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant: 0496 70 47 68
  • Els Mathues, algemeen directeur Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant: 0472 74 86 34
  • Werner Maris, algemeen directeur ZEDD lift solutions: 0478 32 12 12

Er is ook mogelijkheid tot het volgen van een verpleegkundige die het toestel demonstreert. Meer info bij Ilse Minnoye.

© 2019 Wit-Gele Kruis