Verpleegkundige Ismail Gaini en personeelsdirecteur Ingrid Vanweert Verpleegkundige Ismail Gaini en personeelsdirecteur Ingrid Vanweert

Wit-Gele Kruis Limburg viert diversiteit met 100ste mannelijke collega

Limburg

Wit-Gele Kruis Limburg zette altijd al in op diversiteit. Net zoals onze patiëntenpopulatie divers is – we maken geen onderscheid in cultuur, geslacht, geaardheid, godsdienst of overtuiging – omarmen we ook diversiteit in ons personeelsbestand. Als symbool voor deze diversiteit, verrasten we vandaag onze 100ste mannelijke medewerker en de collega's van zijn afdeling met een grote taart.

Beloofd is beloofd

Exact 4,5 jaar geleden beloofde Ingrid Vanweert, directeur personeel en organisatie, om te streven naar meer mannelijke collega's. Op dat ogenblik werkten bij het Wit-Gele Kruis Limburg 1.300 personeelsleden waarvan 80 mannelijke collega's. Die kaap is bereikt. Dat het zo lang geduurd heeft, maakt duidelijk dat het nog steeds geen evidentie is voor mannen om te kiezen voor een job in de zorgsector. Maar er is verbetering!

100ste mannelijke collega

Vandaag verrasten we onze 100ste mannelijke collega in afdeling Genk-Bokrijk met een grote taart. Ismail Gaini startte na zijn studies 3 weken geleden als verpleegkundige. Op korte tijd maakte hij zichzelf onmisbaar bij collega’s en patiënten. In die mate zelfs, dat een patiënt al vroeg of Ismail haar vaste verpleegkundige mocht worden!

Diversiteit

Wit-Gele Kruis Limburg zette altijd al in op diversiteit. Net zoals onze patiëntenpopulatie divers is – we maken geen onderscheid in cultuur, geslacht, geaardheid, godsdienst of overtuiging – omarmen we ook diversiteit in ons personeelsbestand. In het aanwervingsbeleid wordt steevast uitgegaan van de competenties van de kandidaat. Er is geen discriminatie, noch positieve discriminatie. Wel zorgen we ervoor dat ieder zich thuis kan voelen in onze organisatie, met respect voor ieders eigenheid maar ook binnen de voorwaarden die nodig zijn om kwalitatieve zorg op maat voor elke patiënt te leveren.

Evolutie mannelijke verpleegkundigen

Niet alleen het aantal zorgverleners in Vlaanderen stijgt (tussen 2010 en 2014 kwam er een vijfde bij), ook het aantal mannen neemt toe met 14,5 procent (van 14.773 naar 16.919). Dit is opmerkelijk voor een sector die als erg ‘vrouwelijk’ bekend staat. 86 procent van de Vlaamse verpleegkundigen is vrouwelijk. Deze tendens op de arbeidsmarkt is waarschijnlijk deels te wijten aan de inspanningen die de overheid deed om mannen te sensibiliseren voor een job in de zorgsector. Anderzijds biedt de zorgsector nog steeds veel zekerheid op een job, een luxe in crisistijd. En ook de vooruitzichten voor de komende 10-15 jaren gaan in dezelfde richting. Verpleegkundigen en andere zorgberoepen zullen in de toekomst nog meer nodig zijn. De bevolking vergrijst en ontgroent. En je kan deze jobs niet outsourcen naar het buitenland.

Terug naar overzicht