Preventie diabetes Preventie diabetes

Wit-Gele Kruis Limburg zet in op preventie van 'suikerziekte'

Limburg

Bijna 900.000 Belgen hebben diabetes type 2, maar vaak weten mensen niet dat ze deze suikerziekte hebben of wat ze kunnen doen om dit te voorkomen. Daarom informeert het Wit-Gele Kruis Limburg op ‘Werelddiabetesdag’(14/11) op 7 locaties in Limburg patiënten en niet-patiënten over deze steeds meer voorkomende ziekte.

Epidemie van diabetes

1 op 12 Belgen heeft diabetes (of ‘suikerziekte’) en de verwachting is dat dit in 2030 zelfs 1 op 10 Belgen is. Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is doordat het lichaam ofwel onvoldoende insuline aanmaakt, ofwel doordat de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam is. De ziekte kan zowel op korte als op lange termijn verwikkelingen veroorzaken. Bijvoorbeeld op korte termijn duizeligheid of zich niet goed voelen bij een te laag bloedsuikergehalte en op lange termijn problemen met hart en bloedvaten, aantasting van ogen, nieren en zenuwen.

Wat kan ik (niet) doen om diabetes te voorkomen?

Er bestaan meerdere types diabetes waarvan type 1 en type 2 het best gekend zijn. Ongeveer 10% van de Belgische diabetespatiënten heeft diabetes type 1 en 90% type 2. Over het ontstaan van type 1 diabetes is nog niet alles geweten. Voorlopig kan je niets doen om dat type diabetes te voorkomen. Er is meer bekend over de factoren die meespelen in het ontwikkelen van diabetes type 2. Sommige van die risicofactoren hebben we niet in de hand, bijvoorbeeld leeftijd en erfelijke belasting. Op andere zaken kan je dan weer wél letten om de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verkleinen. Onder andere :

  • voorkom overgewicht
  • vermijd een te grote buikomtrek
  • zorg voor voldoende beweging
  • vermijd een te hoge bloeddruk
  • stop met roken

Welke rol speelt het Wit-Gele Kruis?

Op onze 7 infosessies in Limburg geven onze diabeteseducatoren op elk van deze vlakken extra tips aan patiënten en niet-patiënten. Daarnaast worden ze dagelijks ingeschakeld in de patiëntenbesprekingen en opleidingen van onze wijkverpleegkundigen. Op deze manier werken we preventief rond het voorkomen van suikerziekte. Heeft de patiënt toch nood aan effectieve diabeteszorg, dan gaan we verder dan enkel het verpleegtechnische aspect. Zo kan je niet alleen op ons rekenen voor het toedienen van injecties, wondzorg, klaarzetten van medicatie of voetinspectie. De wijkverpleegkundige zorgt ook voor de continue opvolging van onze diabetespatiënten in overleg met de huisarts, diabeteseducator, diëtiste en andere zorgverleners.

Wanneer laten controleren?

We raden iedereen boven de 40 jaar aan om zich regelmatig te laten testen op diabetes type 2. Ook mensen met een verhoogd cardiovasculair risico zoals overgewicht, hoge bloeddruk, hoge cholesterol kunnen zich best laten testen. Mogelijke symptomen die kunnen wijzen op diabetes zijn veel dorst, veel plassen, vermoeidheid, vermageren en een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Raadpleeg je huisarts voor een bloedonderzoek.

 

< >

Info voor pers

Praktisch

De locaties van de infosessies op 14/11:

Namiddag: 14-16 uur

  • Wit-Gele Kruis Dilsen (Rijksweg 766 - Dilsen-Stokkem)
  • Wit-Gele Kruis Genk-Noord (André Dumontlaan 127 - Genk)
  • Wit-Gele Kruis Sint-Truiden (Industrielaan 13 - Sint-Truiden)

Avond: 19-21 uur

  • Wit-Gele Kruis Neerpelt (Norbertinessenlaan 1A - Neerpelt)
  • Wit-Gele Kruis Lummen (Gemeenteplein 15 - Lummen)
  • Wit-Gele Kruis Hoeselt (L. Lambrechtsstraat 14 - Hoeselt)
  • Wit-Gele Kruis Diepenbeek (Paanhuisstraat 1A - Diepenbeek)

Contactpersonen

Monica Kohlbacher

Domeincoördinator diabetes

089-36 00 82

monica.kohlbacher@limburg.wgk.be

Ann Vanloffelt

Persverantwoordelijke

089-36 00 78

0496-19 42 44

ann.vanloffelt@limburg.wgk.be

Ralph Gregoor

Stafmedewerker communicatie

089-36 08 78

0476-57 69 67

ralph.gregoor@limburg.wgk.be

Terug naar overzicht