Zorg voor moeder en baby gebeurt vaker thuis
De vroedvrouwenteams van het Wit-Gele Kruis zien een verschuiving naar meer pre- en postnatale zorg thuis. Door de verkorte ligduur in het ziekenhuis gaan bevallen mama’s sneller naar huis. Ook tijdens de zwangerschap zijn vroedvrouwen vaker betrokken.
Waar de vroedvrouwen van het Wit-Gele Kruis vroeger meestal vanaf dag vijf na de bevalling aan huis kwamen, is dat nu reeds vanaf dag drie. Niet enkel het aantal aanvragen, maar ook de inhoud van de huisbezoeken is daardoor veranderd. Zo doen de vroedvrouwen al bij heel wat baby’s de hielprik, op de derde tot vijfde dag na de geboorte, en is de opvolging van de kleur en het gewicht van de baby in de eerste dagen essentieel.
Vertrouwensband
“Na de bevalling controleren we het bloedverlies bij de mama, wegen we de baby, geven we voedingsadvies …”, vertelt Karen Vliegen, coördinator van het vroedvrouwenteam van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen dat sinds de start in 2016 al 2.544 mama’s en baby’s verzorgde. “Tot één jaar na de geboorte kunnen we langskomen. Om mama’s die borstvoeding geven deskundig bij te staan, hebben we lactatiekundigen in dienst. We hebben ook veel aandacht voor het sociaal-emotionele aspect van het ouderschap. We luisteren naar de ouders en geven tips. De vertrouwensband met het gezin is een grote meerwaarde in de thuiszorg”, vult Karen aan.
Anne-leen Gysels beviel in november van haar derde kindje, Anna. “We zochten een vroedvrouw aan huis in de buurt en zijn zo bij het Wit-Gele Kruis terechtgekomen. Ik ben heel tevreden over de zorgen van onze vroedvrouw Annelies. Ze nam alle tijd die nodig was en ik kon haar of een collega indien nodig altijd bereiken. Met al twee kinderen en een keizersnede was de ondersteuning van de vroedvrouw voor mij meer dan welkom. Ik was tevreden over de zorgen in het ziekenhuis. Dat die zorg en ondersteuning thuis naadloos kan doorlopen en dat de vroedvrouw hiervoor de nodige tijd kan nemen, gaf mij als mama veel voldoening.”
Inzetten op prenatale zorg
De vroedvrouwen van het Wit-Gele Kruis zorgen ook voor opvolging tijdens de zwangerschap, steeds in nauw overleg met de betrokken gynaecoloog. Dit jaar zetten ze volop in op de onderbouwing van de prenatale zorg: bloeddrukmeting, harttonen en groei van de baby opvolgen, urinecontrole, de suikertest uitvoeren, info over voeding en de nakende bevalling … Dit prenataal pad geeft weer welke onderzoeken in welke week van de zwangerschap moeten plaatsvinden. Het wordt dit voorjaar aan enkele ziekenhuizen voorgesteld.
Een goede prenatale opvolging met een vertrouwde vroedvrouw kan preventief werken voor eventuele psychologische moeilijkheden na de bevalling. Om de thuiskomst na dat kort ziekenhuisverblijf goed voor te bereiden, willen de vroedvrouwen graag minstens één opvolging doen tijdens de zwangerschap.
De vroedvrouwenteams van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen, Wit-Gele Kruis Limburg, Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant en Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen (regio Noord) zijn 24u/24 bereikbaar. Elke (aanstaande) mama, ongeacht bij welk ziekenfonds ze is aangesloten, kan een Wit-Gele Kruisvroedvrouw aanvragen.
Dag van de vroedvrouw zaterdag 5 mei 2018
Een oprechte bedanking aan alle vroedvrouwen en mama's die geloven in de vroedvrouwenteams van het Wit-Gele Kruis.
Informatie & contactgegevens
Meer informatie en de contactgegevens per provincie vind je hier.
Communicatie Wit-Gele Kruis Vlaanderen
Lisa De Pelsmaeker
02-739 35 11
0496-87 14 10
lisa.de.pelsmaeker@vlaanderen.wgk.be