Coronavirus (COVID-19): informatie en richtlijnen? Bekijk onze 'coronapagina'.

Richtlijnen voor jonge ouders die (vermoedelijk) besmet zijn met corona

Je bent pas bevallen en kreeg te horen dat je besmet bent met het coronavirus COVID-19. We kunnen ons voorstellen dat je hierdoor met veel vragen zit. Vanuit ons vroedvrouwenteam willen we je graag begeleiden en informeren! Om mogelijke verspreiding tegen te gaan willen we je vragen onderstaande richtlijnen goed te lezen. Deze richtlijnen moeten aangehouden worden tot minstens 7 dagen na het stellen van de diagnose én verdwijnen van de symptomen. Je moet thuis blijven tot 14 dagen na het verdwijnen van de symptomen.

0

Thuisisolatie

Je dient jezelf te isoleren, ook van je eigen gezinsleden. Slaap en verblijf als mogelijk in een andere, goed geventileerde kamer. Gebruik als je kan een andere badkamer en toilet. Vermijd ook contact met je huisdieren.

Laat de verzorging van je baby zoveel mogelijk door een gezonde persoon (bv je partner) uitvoeren.
Leg je baby in een eigen bedje op minstens 2 meter van je eigen bed.

Laat geen andere mensen binnen in huis. We beseffen dat je in deze periode niets liever wil dan je baby fier aan de wereld tonen. Maar sociale media (skype, whatsapp-video, hangout, meet,...) kan maken dat grootouders, vrienden, meter of peter,...toch intens kunnen meeleven. Heb je al eens van “raamvisite” gedacht? Toon je kindje aan het raam....

0

Hygiënische maatregelen

Bedek je neus en mond als je hoest of niest met een papieren zakdoek en gooi die meteen weg in een afsluitbare vuilniszak. Heb je geen zakdoek, hoest of nies dan in de plooi van je elleboog.

Was meerdere keren per dag je handen met water en zeep gedurende minstens 20 seconden, maar zeker altijd na hoesten, niezen,  voor het eten en na elk toiletbezoek. Droog je handen liefst met wegwerpbare handdoeken zoals een papieren zakdoek of stuk keukenrol. Als je zuivere stoffen handdoeken gebruikt verzamel je ze in een stoffen zak die je integraal in de wasmachine stopt om ze op min 60° te wassen. Als alternatief kan je je handen ook ontsmetten een hydro-alcoholische oplossing met minstens 60% alcohol.

Gebruik, indien mogelijk, naast je eigen badkamer en toilet ook je eigen tandenborstel, eigen eet- en drinkgerei, handdoeken, beddengoed,... Linnen (beddengoed, handdoeken, washandjes ...) moet steeds als besmet beschouwd worden. Verwijder vuil linnen en was het op zo’n hoog mogelijke temperatuur en het liefst op minimum 60°. Steek ze bij voorkeur daarna nog in de droogkast. Indien iemand anders dit voor jou doet, laat hem/haar handschoenen en een masker dragen bij het behandelen van het wasgoed en daarna een degelijke handhygiëne toepassen. 

Desinfecteer minstens één keer per dag alle oppervlakken ( tafels, deurklinken, vloeren, lichtschakelaar, afstandsbediening,...) met water met 4% bleekwater/javel (40 ml per liter water). Maak je toilet schoon na stoelgang: sluit het deksel, spoel door en reinig na 5 minuten het toilet met 4% bleekwater. Meng nooit bleekwater of andere chloorhoudende producten met andere schoonmaakmiddelen.

Gooi al jouw afval waarmee je in aanraking bent geweest in een aparte afgesloten afvalzak die in je kamer blijft. Draag indien mogelijk handschoenen bij het verwijderen van de afvalzak met de rest van het huishoudelijk afval. Beschik je niet over handschoenen, was dan meteen erna grondig je handen. 

Was je handen voor elk contact met je baby en voor het aanraken van kolftoestel, voedingsflessen,... Draag een mondmasker tijdens het voeden en verzorgen van je baby. Bedek nooit het gezicht van je baby met een mondmasker.

0

Borstvoeding en kolven

Het is veilig, op basis van de huidige wetenschappelijke kennis, om borstvoeding te geven. Het virus wordt niet teruggevonden in de moedermelk. Bovendien bevat moedermelk heel wat stoffen die je baby extra beschermen tegen infecties.

Ben je te ziek om zelf je baby te voeden, dan kan je ervoor kiezen om af te kolven en het flesje moedermelk te laten geven door een gezonde persoon.

Je moet omwille van je besmetting wel extra hygiënische maatregelen nemen:

 • Was je handen grondig met water en zeep voor je start met de voeding.
 • Was ook je borst, tepelhof en tepel met een proper washandje of kompres dat wordt bevochtigd met stromend water.
 • Draag een mondmasker tijdens het voeden. Doe je baby nooit een mondmasker aan.
 • Als je een kolftoestel gebruikt, moet je de onderdelen van de kolfset na gebruik uit elkaar halen. Vervolgens reinigen met warm water en afwasmiddel en daarna steriliseren.
 • Ook flesjes die je gebruikt om de moedermelk te geven moeten na elk gebruik gereinigd en gesteriliseerd worden.
 • Steriliseren doe je doe door elk los onderdeel, na reiniging met warm water en zeep, goed af te spoelen en in een kookpot met kokend water te leggen. Laat alles 3 minuten koken en haal met een zuivere grijptang alles uit het water. Leg alles op een zuivere keukenhanddoek en laat even drogen aan de lucht. Niet afdrogen. Dek het af met een tweede zuivere handdoek. Je kan natuurlijk ook een sterilisator gebruiken.
0

Kunstvoeding

Je moet de flesjes na elk gebruik reinigen en steriliseren.

 • Haal de flesjes meteen na het gebruik uit elkaar
 • Reinigen: vul de wasbak met warm water en afwasmiddel. Reinig alle onderdelen grondig. Gebruik een flessenborstel om de flesjes van binnen te reinigen.  Spoel alles af met lauw water om de zeepresten te verwijderen.
 • Steriliseren: leg alle onderdelen in een kookpot met kokend water. Laat alles 3 minuten koken en haal met een zuivere grijptang alles uit het water. Leg het op een zuivere keukenhanddoek en laat even drogen aan de lucht. Niet afdrogen. Dek het af met een tweede zuivere handdoek om het materiaal te bewaren. Je kan natuurlijk ook een sterilisator gebruiken.
0

Tijdens het bezoek van je vroedvrouw

 • Bedek je neus en mond met een mondmasker. Je vroedvrouw zal tijdens het huisbezoek ook een masker, handschoenen en een schort dragen.
 • Je vroedvrouw zal steeds de afstand van 1,5 m trachten te respecteren. Hierdoor zal zij mogelijks vragen om bepaalde handelingen zelf uit te voeren (bv: het aan-of uitkleden van de baby). Uiteraard zal zij indien nodig deze afstand verkleinen om de zorg correct te kunnen verlenen. 
 • Bedek je neus en mond als je moet niezen, snuiten, hoesten met een papieren zakdoekje en gooi dat direct in de vuilbak.
 • Niemand buiten je gezin is aanwezig tijdens het huisbezoek.
 • Jullie moeten ook een baby- en mamathermometer voorzien.
 • Plaats een vuilniszak aan de buitendeur waarin de vroedvrouw haar beschermingsmateriaal kan weggooien.
 • Was je handen voor en na het bezoek van je vroedvrouw.
0

Aandachtspunten

 • Om op een veilige manier zorg te kunnen bieden, plannen we jouw huisbezoek steeds als laatste in. Hierdoor kan het zijn dat de vroedvrouw pas in de latere namiddag bij jullie is.
 • Na de eerste week én als er geen medische problemen zijn, zal je vroedvrouw steeds met jullie overleggen of ze een aantal bezoeken kan doen via teleconsultatie.
 • Indien onze vroedvrouw je begeleid in de eerste weken na je bevalling , willen we je vragen een babyweegschaal aan te kopen of te huren. Zij mag haar eigen weegschaal immers niet mee binnen brengen. Bespreek dit zeker even met je vroedvrouw.
 • Als je Covid-gerelateerde symptomen erger worden neem je telefonisch contact op met je huisarts. Observeer ook je baby op alarmsignalen die kunnen wijzen op een besmetting: koorts, moeilijke ademhaling, verandering in eetgedrag, vermindering van lichaamsgewicht, tekenen van uitdroging, huiduitslag of geelzucht.
 • Vraag hulp waar nodig. Durf gerust eens een kom soep of spaghettisaus te vragen aan vrienden of familie. Wil je kraamhulp door een kraamverzorgende om je te ondersteunen in je huishoudelijk werk of bij de zorg van je baby en de andere kinderen? Je vroedvrouw kan je alle contactgegevens bezorgen!

Je mag ons altijd contacteren bij vragen!

© 2019 Wit-Gele Kruis