Coronavirus (COVID-19): informatie en richtlijnen? Bekijk onze 'coronapagina'.

Hart & bloedvaten: zorg bij hoge bloeddruk, na beroerte of hersenbloeding, spataders

Hart & bloedvaten

Hart- en vaatziekten komen vaak voor. Onze thuisverpleegkundigen helpen je bij complicaties zoals hoge bloeddruk, vochtophopingen en/of spataders in de benen of in de zorg na een beroerte (bloedklonter in de hersenen) of hersenbloeding. Ook aan preventie hechten we veel belang.

Onze aanpak
onze aanpak op het vlak van thuisverpleging

Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. Thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis gaat verder dan enkel het verpleegtechnische aspect. We hebben oog voor je totale situatie en kunnen je, waar nodig in samenwerking met andere zorgpartners, helpen om zelfstandig en zelfredzaam thuis te blijven wonen.

Een Wit-Gele Kruisverpleegkundige maakt deel uit van een klein zorgteam. Dankzij het elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Zo staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, de klok rond.

Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan ze altijd voor ondersteuning terecht bij gespecialiseerde collega’s (referentieverpleegkundigen). Zij geven de vaste verpleegkundige advies en komen na overleg ook langs bij je thuis.

Welke zorgen?

Medicatie voorbereiden & toedienen

Wij zetten je medicatie klaar op basis van het medicatieschema van de huisarts of behandelende arts. We bekijken met jou of een hulpmiddel je hierin kan ondersteunen (dagdoos, weekdoos, medicatiedispenser verbonden met zorgcentrale …). Dit maakt medicatie innemen op het juiste tijdstip eenvoudiger. Lukt het niet om zelf je medicatie voor te bereiden of toe te dienen dan helpen we je hiermee.

Parenterale/TPN voeding

Parenterale voeding (TPN) is voeding via de bloedbaan. Wanneer eten niet meer mogelijk is of ontoereikend is en je een slechte spijsvertering hebt, kan de arts dit voorschrijven. De thuisverpleegkundige helpt je hierbij.

Opvolging van parameters

Onze verpleegkundigen volgen de nodige parameters op zoals

  • hartslag
  • bloeddruk
  • zuurstofwaarden
  • gewicht

Ze noteren alle metingen en bevindingen in het elektronisch verpleegdossier en nemen, indien nodig, contact op met de huisarts of andere zorgverleners.

Steunkousen & -verbanden

Na onderzoek kan je arts beslissen dat compressietherapie aan de benen nodig is. Compressietherapie kan met verbanden of steunkousen. Je verpleegkundige bekijkt samen met jou en je arts welke van de twee het meest aangewezen is. Naast compressietherapie is het ook belangrijk om voldoende te bewegen.  

Kies jouw provincie voor meer informatie

Kies jouw provincie voor meer informatie

Bekijk ook

Wondzorg: een goede wondverzorging van jouw wonde

Wondzorg

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde? Het Wit-Gele Kruis helpt je bij jouw wondverzorging. Heb je een stoma? Ook dan kan je bij ons terecht.

Hulp bij medicatie o.a. inspuitingen, aerosol, pijnbestrijding ...

Hulp bij medicatie

Een correcte inname van je medicatie - de dosis en het tijdstip van inname - zijn belangrijk. Wij zetten medicatie voor je klaar, geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via de sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan.

Praktische informatie over een zorgaanvraag, de verzorging of kosten & tegemoetkomingen

Praktische informatie

Wie kan een beroep doen op het Wit-Gele Kruis en wanneer? Hoeveel kost thuisverpleging? Wat moet je voorzien? Een antwoord op al je praktische vragen.

© 2019 Wit-Gele Kruis