Luchtwegen

Hulp bij behandelingen aan luchtwegen: zuurstoftherapie, aerosol, puffers, slijmen wegzuigen, tracheostomiesonde of spraakprothese reinigen

Luchtwegen

Ook voor zorg en ondersteuning bij behandelingen aan de luchtwegen kan je terecht bij het Wit-Gele Kruis.

Wij ondersteunen jou en de mensen uit je omgeving die de zorg voor jou opnemen.

Onze aanpak
onze aanpak

Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. Thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis gaat verder dan enkel het verpleegtechnische aspect. We hebben oog voor je totale situatie en kunnen je, waar nodig in samenwerking met andere zorgpartners, helpen om zelfstandig en zelfredzaam thuis te blijven wonen.

Een Wit-Gele Kruisverpleegkundige maakt deel uit van een klein zorgteam. Dankzij het elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Zo staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, de klok rond.

Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan ze altijd voor ondersteuning terecht bij gespecialiseerde collega’s (referentieverpleegkundigen). Zij geven de vaste verpleegkundige advies en komen na overleg ook langs bij je thuis.

Welke zorgen?

Zuurstoftherapie

Een behandeling met zuurstof is thuis ook mogelijk. Je Wit-Gele Kruisverpleegkundige observeert en ondersteunt je tijdens de behandeling. Daar waar nodig stuurt ze bij op advies van je arts.

Reinigen van de tracheostomiesonde (opening in de keel om te ademen)

Nadat je arts in het ziekenhuis een opening maakte in je luchtpijp om vlot te kunnen ademene langs de nieuwe weg. Neemt je Wit-Gele thuisverpleegkundige de zorg thuis op. Zij helpt je bij o.a. het reinigen van de opening en de prothese zelf.

Aerosoltherapie/behandeling met puffers

Als je een behandeling krijgt om de luchtwegen vrij te maken en/of overtollige slijmen op te hoesten dan kunnen maken we de aerosol of puffer voor je klaar.

Reinigen van spraakprothese

Een spraakprothese neemt de functie van de stembanden over wanneer ze geen stemgeluid meer voortbrengen. Wij helpen je met het reinigen van de spraakprothese.

Wegzuigen van overtollige slijmen uit de luchtwegen

Wanneer je je slijmen niet meer (voldoende) kan ophoesten, zuigt de verpleegkundige het te veel aan slijmen weg met behulp van een toestel, op voorschrift van een arts. We hechten belang aan de ondersteuning bij deze ingrijpende behandeling.

Bekijk ook

Hulp bij medicatie o.a. inspuitingen, aerosol, pijnbestrijding ...

Hulp bij medicatie

Een correcte inname van je medicatie - de dosis en het tijdstip van inname - zijn belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan.

Contacteer het Wit-Gele Kruis (24u/24u)

Contacteer ons

Heb je een zorgvraag? Een algemene vraag rond thuisverpleging of thuishulp? Of wens je advies? Je kan 7 dagen op 7, 24u op 24 terecht bij het Wit-Gele Kruis. Onze medewerkers beantwoorden je vraag of brengen je in contact met de juiste persoon binnen het Wit-Gele Kruis.

Praktische informatie over een zorgaanvraag, de verzorging of kosten & tegemoetkomingen

Praktische informatie

Wie kan een beroep doen op het Wit-Gele Kruis en wanneer? Hoeveel kost thuisverpleging? Wat moet je voorzien? Een antwoord op al je praktische vragen.

© 2015 Wit-Gele Kruis