COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Palliatieve zorg
Vernemen dat je ongeneeslijk ziek bent is ingrijpend zowel voor jou als je familie en vrienden. Op dat moment vind je het belangrijk om in je vertrouwde omgeving te kunnen blijven. De belangrijkste taak van onze thuisverpleegkundigen is de zorg voor jouw comfort. Dit doen we in nauw overleg met je arts en andere zorgpartners bv. palliatieve netwerken.

Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. In samenwerking met de huisarts worden pijn en mogelijke andere symptomen nauwgezet opgevolgd en behandeld. Palliatieve thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis gaat verder dan lichamelijke zorg. We hebben oog voor je algemeen welbevinden, ook op psychisch, sociaal en spiritueel vlak.
Een Wit-Gele Kruisverpleegkundige maakt deel uit van een klein zorgteam. Dankzij het elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Zo staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, de klok rond.
Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan ze altijd voor ondersteuning terecht bij gespecialiseerde collega’s (referentieverpleegkundigen). Deze collega's volgden een specifieke opleiding palliatieve zorg. Zij geven de vaste verpleegkundige advies en komen na overleg ook langs bij je thuis.
Hygiënische zorg
Onze thuisverpleegkundigen kunnen je bijstaan met o.m. je hygiënische verzorging (wassen), je helpen klaarmaken voor de dag en nacht, het opvolgen van huid- en nagelproblemen ...
Pijnbestrijding
Pijnbestrijding is gericht op het verminderen of laten verdwijnen van pijn. Als de arts een behandeling voor je pijn heeft voorgeschreven kan de thuisverpleegkundige je hier bij helpen. Doel van de behandeling is de pijn in die mate te controleren dat ze de levenskwaliteit niet aantast.
Medicatie toedienen
Veel patiënten gebruiken in de laatste fase van hun leven verschillende medicijnen om pijn en/of andere klachten te bestrijden. De thuisverpleegkundige kan je helpen met het toedienen van medicatie. Als het slikken moeilijk gaat, helpt de thuisverpleegkundige met zoeken naar mogelijke oplossingen (medicatie fijnmalen of oplossen).
Als ook dat niet helpt, zal de thuisverpleegkundige in overleg met de huisarts zoeken langs welke weg de noodzakelijke medicatie kan toegediend worden (vb. pleister, onder de tong, spuitaandrijver ...)
Parenterale voeding (TPN)
Parenterale voeding (TPN) is voeding via de bloedbaan. Dit kan aangeraden zijn bij patiënten die algemeen verzwakt zijn of bij sommige aandoeningen zoals de ziekte van Crohn.
Emotionele ondersteuning van jou en je familie
Ziekte en sterven zijn ingrijpende gebeurtenissen en gaan dikwijls gepaard met intense gevoelens van ongeloof, boosheid, angst en onzekerheid. De thuisverpleegkundige beluistert je zorgen en vragen en staat jou en je mantelzorgers bij gedurende de hele periode.