COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Sondes en katheters
Thuis hulp nodig bij je sonde of katheter? Dan kan onze thuisverpleegkundige je helpen.

Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. Thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis gaat verder dan enkel het verpleegtechnische aspect. We hebben oog voor je totale situatie en kunnen je, waar nodig in samenwerking met andere zorgpartners, helpen om zelfstandig en zelfredzaam thuis te blijven wonen.
Een Wit-Gele Kruisverpleegkundige maakt deel uit van een klein zorgteam. Dankzij het elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Zo staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, de klok rond.
Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan ze altijd voor ondersteuning terecht bij gespecialiseerde collega’s (referentieverpleegkundigen). Zij geven de vaste verpleegkundige advies en komen na overleg ook langs bij je thuis.
Sonde inbrengen en verzorgen
We helpen je bij het inbrengen en verzorgen van je sonde of kunnen de sondagetechniek aan jou of je mantelzorger in bepaalde situaties aanleren. De verpleegkundige geeft je ook advies over het voorkomen van infecties en over eventuele terugbetaling van materiaal.
Verpleegkundige zorgen
- éénmalige sonde
- verblijfsonde via de plasbuis
- verblijfsonde suprapubisch (via buikwand)
Sondevoeding
Sondevoeding is vloeibaar en bevat alle voedingsstoffen die dagelijks nodig zijn.
Parenterale voeding (TPN)
Parenterale voeding (TPN) is voeding via de bloedbaan. Wanneer eten niet meer mogelijk is of ontoereikend is en je een slechte spijsvertering hebt, kan de arts dit voorschrijven. De thuisverpleegkundige helpt je hierbij.
Katheters voor langdurig gebruik
Onze verpleegkundigen kunnen langskomen voor het aanprikken of spoelen van je katheter en wisselen van het verband.
Dialyse
Peritoneale dialyse
Wanneer de nieren onvoldoende werken, kan peritoneale dialyse de functie van de nieren overnemen. Bij dialyse wordt tijdelijk of continu vloeistof via de buikwand in het buikvlies gebracht om afvalstoffen en een teveel aan vocht uit het lichaam te verwijderen.
3 fasen
- uitloopfase: weghalen van het oude vocht
- inloopfase: verse spoelvloeistof inbrengen
- verblijftijd: de vloeistof blijft gedurende een bepaalde periode ter plaatse
Verpleegkundige zorgen
- aan- en afkoppelen dialyse
- verzorgen insteekpunt
Blaasspoelingen
Bij een blaasspoeling brengen we via een sonde vloeistof (eventueel met geneesmiddel) aan in de blaas waarbij de vloeistof onmiddellijk wegloopt.