COVID-19: informatie en richtlijnen over het coronavirus en de vaccinatie? Bekijk onze 'coronapagina'.

Vaccinatie COVID-19
Waarom vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk is
Wil je de coronapandemie achter je laten? Wil je je vrijheid herwinnen? Dan is het belangrijk om je te laten vaccineren. Dankzij het coronavaccin bescherm je jezelf en de mensen rond jou tegen een COVID-19 besmetting. Zo kunnen we stukje bij beetje weer ons oude leven oppikken.
Doe het voor jezelf
Je kan niet voorspellen hoe ziek je wordt van COVID-19. Je kan last hebben van milde symptomen, maar je kan ook ernstig ziek worden. Vaccins zijn de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na je vaccinatie nog COVID-19 krijgt, verkleint sterk.
Doe het voor elkaar
Als voldoende mensen gevaccineerd zijn, bouwen we samen aan de bescherming van onze gemeenschap en aan de groepsimmuniteit. Zo krijgen we controle over dit virus en kunnen we het uit de samenleving krijgen.
Voor je (kwetsbare) geliefden
Laat je je inenten, dan werp je meteen ook een dam op voor de kwetsbaren onder ons. Bepaalde groepen komen bovendien niet onmiddellijk in aanmerking voor een vaccin. Denk aan iemand met een acute kankerbehandeling of personen met een chronische aandoening. Deze mensen kunnen zich niet laten vaccineren omwille van hun gezondheidstoestand. Wanneer jij je laat vaccineren, dan bescherm je ook deze mensen.
Voor onze zorgverleners
Het zorgsysteem heeft het afgelopen jaar zwaar onder druk gestaan door het hoge aantal coronabesmettingen. We kenden talrijke ziekenhuisopnames en de zorg voor coronapatiënten in de thuisverpleging was groot. Laat je dus vaccineren om de druk op de zorg te verlichten. Zo help je ook de zorgverleners die altijd klaarstaan voor jou.

De helden van het Wit-Gele Kruis gaan voor een prik
In de loop van februari wordt gestart met de vaccinatie van onze zorgmedewerkers. We merken dat de vaccinatiebereidheid bij het personeel heel groot is.
Echte helden gaan dan ook voor een prik!
Coronavaccinatie: enkele vragen beantwoord
Wat doet het?
Een vaccin laat je lichaam antistoffen aanmaken tegen een bacterie of virus. Zo ben je bij contact met het echte virus beschermd. Het coronavaccin laat je antistoffen opwekken zonder dat je de ziekte krijgt, wat wel kan gebeuren wanneer je echt wordt besmet.
Als je na de vaccinatie in contact komt met het coronavirus, dan ‘herinnert’ je afweersysteem zich deze ziekteverwekker. Je lichaam produceert dan snel de juiste antistoffen om het virus te vernietigen en je tegen de ziekte te beschermen.
Hoe kon dit vaccin zo snel worden ontwikkeld?
Er zijn meerdere redenen waarom het vaccin nu al kan worden ingezet:
- Wereldwijd is voorrang gegeven aan de ontwikkeling van de COVID-19-vaccins. Duizenden wetenschappers zijn bezig met het virus te onderzoeken om hiertegen vaccins te ontwikkelen. Kosten noch moeite werden gespaard.
- Wetenschappers konden zich baseren op de bestaande vaccins tegen SARS, MERS (twee coronavirussen) en ebola. Hierdoor moest de ontwikkeling niet van nul starten.
- Corona is een betrekkelijk rechttoe rechtaan virus, zonder ingewikkelde moleculaire trucs. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hiv. Dat is waarom het zo moeilijk is om voor hiv een vaccin te vinden.
- Veel mensen stelden zich kandidaat als proefpersoon. Bij het testen van andere vaccins is het vaak veel moeilijker om aan testpersonen te geraken.
Is het wel veilig?
Diverse onafhankelijke instanties kijken streng toe op de veiligheid en de werking van de vaccins. Pas als er voldoende is aangetoond dat het vaccin van goede kwaliteit, werkzaam en veilig is, kan het op de markt komen. Bij het coronavirus verliepen deze veiligheidsfases deels parallel, dankzij de vele middelen die vrijkwamen voor het onderzoek.
Wist je dat ondertussen al veel pogingen zijn stopgezet, net om veiligheidsredenen of onvoldoende werking? Die vaccins komen natuurlijk niet op de markt.
Zijn er bijwerkingen?
Experts kunnen zich uit het verleden geen voorbeeld voor de geest halen van een vaccin dat pas na lange tijd onverwachte, verborgen bijwerkingen vertoonde. Anders dan geneesmiddelen, die men soms langdurig neemt, geven vaccins een korte, eenmalige por. Bijwerkingen verwacht je doorgaans in het begin, vlak na de inenting. En dat is inderdaad ook wat we nu zien bij de coronavaccins: de bijwerkingen kort na de prik bestaan uit jeuk of koorts. Niet inenten zal meer vervelende bijwerkingen geven, denk maar aan de lange revalidatie die veel COVID-patiënten moeten doorlopen.
Is het wel nodig om me te laten vaccineren als anderen gevaccineerd zijn?
Het vaccin is enkel werkzaam als 70% van de bevolking zich laat inenten. Een warme oproep dus om je zeker wel te laten inenten. De nevenwerkingen van het vaccin zijn te verwaarlozen ten opzichte van de impact van de ziekte.
Wie wordt als eerste gevaccineerd?
De vaccinatie is gestart bij bewoners (en bij het personeel) van woonzorgcentra en andere zorgvoorzieningen waar kwetsbare mensen leven. Na hen startte de vaccinatie van de zorgverleners van de eerste lijn (ziekenhuizen, huisartsen, en ook jouw thuisverpleegkundigen). Volgens de huidige planning is het daarna de beurt aan 65-plussers, chronische zieken en essentiële beroepen. De laatste fase is voor de overige doelgroepen.
Hoe weet ik wanneer het aan mij is?
Je wordt verwittigd als je aan de beurt bent. Eerst gebeurt de vaccinatie in de zorgvoorzieningen en de ziekenhuizen, daarna op een locatie in je buurt. Wanneer het jouw beurt is, zal je een uitnodiging tot vaccinatie ontvangen. Mobiele teams zullen ingezet worden om de kwetsbare personen aan huis te vaccineren.