Vaccinatie COVID-19

Waarom vaccinatie tegen COVID-19 belangrijk is

Wil je de coronapandemie achter je laten? Wil je je vrijheid herwinnen? Dan is het belangrijk om je te laten vaccineren. Dankzij het coronavaccin bescherm je jezelf en de mensen rond jou tegen een COVID-19 besmetting. Zo kunnen we stukje bij beetje weer ons oude leven oppikken.

Doe het voor jezelf

Je kan niet voorspellen hoe ziek je wordt van COVID-19. Je kan last hebben van milde symptomen, maar je kan ook ernstig ziek worden. Vaccins zijn de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na je vaccinatie nog COVID-19 krijgt, verkleint sterk.

Doe het voor elkaar

Als voldoende mensen gevaccineerd zijn, bouwen we samen aan de bescherming van onze gemeenschap en aan de groepsimmuniteit. Zo krijgen we controle over dit virus en kunnen we het uit de samenleving krijgen.

Voor je (kwetsbare) geliefden

Laat je je inenten, dan werp je meteen ook een dam op voor de kwetsbaren onder ons. Bepaalde groepen komen bovendien niet onmiddellijk in aanmerking voor een vaccin. Denk aan iemand met een acute kankerbehandeling of personen met een chronische aandoening. Deze mensen kunnen zich niet laten vaccineren omwille van hun gezondheidstoestand. Wanneer jij je laat vaccineren, dan bescherm je ook deze mensen.

Voor onze zorgverleners

Het zorgsysteem heeft het afgelopen jaar zwaar onder druk gestaan door het hoge aantal coronabesmettingen. We kenden talrijke ziekenhuisopnames en de zorg voor coronapatiënten in de thuisverpleging was groot. Laat je dus vaccineren om de druk op de zorg te verlichten. Zo help je ook de zorgverleners die altijd klaarstaan voor jou.

 

Lees hier meer over de coronavaccinatie

Waarom laten zij zich vaccineren?

De helden van het Wit-Gele Kruis gaan voor een prik

We merken dat de vaccinatiebereidheid bij het personeel heel groot is.

Echte helden gaan dan ook voor een prik!

 

Coronavaccinatie: enkele vragen beantwoord

Wat doet het?

Een vaccin laat je lichaam antistoffen aanmaken tegen een bacterie of virus. Zo ben je bij contact met het echte virus beschermd. Het coronavaccin laat je antistoffen opwekken zonder dat je de ziekte krijgt, wat wel kan gebeuren wanneer je echt wordt besmet.
Als je na de vaccinatie in contact komt met het coronavirus, dan ‘herinnert’ je afweersysteem zich deze ziekteverwekker. Je lichaam produceert dan snel de juiste antistoffen om het virus te vernietigen en je tegen de ziekte te beschermen.

Hoe kon dit vaccin zo snel worden ontwikkeld?

Er zijn meerdere redenen waarom het vaccin zo snel kon worden ingezet:

  • Wereldwijd is voorrang gegeven aan de ontwikkeling van de COVID-19-vaccins. Duizenden wetenschappers zijn bezig geweest met het virus te onderzoeken om hiertegen vaccins te ontwikkelen. Kosten noch moeite werden gespaard.
  • Wetenschappers konden zich baseren op de bestaande vaccins tegen SARS, MERS (twee coronavirussen) en ebola. Hierdoor moest de ontwikkeling niet van nul starten.

Is het wel veilig?

Diverse onafhankelijke instanties kijken streng toe op de veiligheid en de werking van de vaccins. Pas als er voldoende is aangetoond dat het vaccin van goede kwaliteit, werkzaam en veilig is, kan het op de markt komen. Bij het coronavirus verliepen deze veiligheidsfases deels parallel, dankzij de vele middelen die vrijkwamen voor het onderzoek.
Wist je dat ondertussen al veel pogingen zijn stopgezet, net om veiligheidsredenen of onvoldoende werking? Die vaccins komen natuurlijk niet op de markt.

Zijn er bijwerkingen?

Experts kunnen zich uit het verleden geen voorbeeld voor de geest halen van een vaccin dat pas na lange tijd onverwachte, verborgen bijwerkingen vertoonde. Anders dan geneesmiddelen, die men soms langdurig neemt, geven vaccins een korte, eenmalige por. Bijwerkingen verwacht je doorgaans in het begin, vlak na de inenting. En dat is inderdaad ook wat we nu zien bij de coronavaccins: de bijwerkingen kort na de prik bestaan uit jeuk of koorts. Niet inenten zal meer vervelende bijwerkingen geven, denk maar aan de lange revalidatie die veel COVID-patiënten moeten doorlopen.

Is het wel nodig om me (opnieuw) te laten vaccineren als anderen gevaccineerd zijn?

Vaccinatie is de belangrijkste manier om het aantal besmettingen met COVID-19 terug te dringen. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder snel en breed het virus zich kan verspreiden. Een warme oproep dus om je zeker wel te laten inenten. De nevenwerkingen van het vaccin zijn te verwaarlozen ten opzichte van de impact van de ziekte. Met een boosterprik breng je je bescherming tegen COVID-19 weer op het hoogste niveau.

 

Lees hier meer over de coronavaccinatie

© 2022 Wit-Gele Kruis