Water met fruit Water met fruit

Voedingstips bij hitte-uitdroging

30 mei 2018
6 december 2023
Tip van de expert

Bij zomerweer denk je snel aan barbecueën, ijsjes, zwemmen ... Maar als de warmte blijft aanhouden, kunnen er lichamelijke problemen optreden. Vooral bij ouderen en kinderen zien we vaak uitdroging door extreme of langdurige hitte. Kom te weten hoe je uitdroging kan voorkomen!

Wie moet er opletten?

Ouderen

Uitdroging (dehydratatie) kan in principe bij iedereen voorkomen, maar oudere personen en kinderen zijn er vatbaarder voor. Oudere personen hebben een verminderd dorstgevoel, waardoor ze over het algemeen te weinig drinken. Bovendien houden ze vaak moeilijker vocht vast door een verminderde nierfunctie en wordt de huid dunner, waardoor het vocht- en zoutverlies toeneemt.

Baby's en jonge kinderen

Bij baby’s of jonge kinderen is de temperatuurregulatie nog niet voldoende ontwikkeld en zij zijn nog niet in staat om aan te geven dat ze dorst hebben. Daardoor kunnen ook zij makkelijker uitdrogen.

Personen met diabetes

Zij moeten eveneens extra aandachtig te zijn. Uitdroging kan een probleem zijn bij warm weer en hogere bloedglucosespiegels (hyperglycemie) kunnen het risico nog vergroten. Wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is, verhoogt het lichaam de urineproductie om suikers uit het lichaam te verwijderen, waardoor je meer vocht verliest. Extra meten van het bloedsuikergehalte is dus de boodschap. Bewaar je materiaal ook zo veel mogelijk op kamertemperatuur en niet in direct zonlicht.

Hoe herken je uitdroging?

Als je te lang niets drinkt, kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden zoals:

  • dorst
  • minder zweten
  • sufheid
  • minder plassen
  • donkere urine
  • verminderde elasticiteit van de huid
  • droge mond en lippen
  • duizeligheid (bij opstaan) en neiging tot flauwvallen
  • hoofdpijn
  • verwardheid, prikkelbaarheid …

Wat kan je doen?

Het is belangrijk dat je de nodige maatregelen neemt om je lichaamstemperatuur en vochtbalans op peil te houden. Naast de klassieke tips zoals het vermijden van de felle middagzon, een parasol gebruiken, de gordijnen sluiten, zijn er ook heel wat voedingstips die je kan toepassen.

Voedingstips bij warm weer

  1. Drink op warme dagen minstens twee liter water en verspreid dit over de dag. Drink meer als je veel transpireert of extra beweging neemt. Wacht zeker niet tot je dorst krijgt, want dat is al een teken van uitdroging. Water kan je afwisselen met thee, bouillon, groentesap …

  2. Plas je minder dan normaal of is je urine donkergeel van kleur? Ook dat is een teken dat je meer vocht nodig hebt.

  3. Eet dagelijks groenten en fruit. Deze bestaan hoofdzakelijk uit water. Ook smoothies van verse groenten en fruit zijn geschikt. Vochtrijke groenten en fruit zijn bijvoorbeeld aardbei, ananas, perzik, kaki, pruim, bessen, druif, appel, nectarine, watermeloen (en andere meloensoorten), citrusvruchten, kers, kokosnoot, komkommer, tomaat, paprika, wortel, pompoen, radijs, slasoorten, selderij, kool, waterkers, spinazie, broccoli, bladgroenten …

  4. Sommigen hebben geen honger als het warm is. Probeer toch op regelmatige tijdstippen te eten om je dagelijkse portie vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

  5. Overdrijf niet met alcohol, suikerrijke dranken en cafeïnehoudende dranken. Die onttrekken vocht aan je lichaam en drogen het zo sneller uit.

  6. Overmatig zweten en diarree gaan gepaard met verlies van vocht en zouten. Daarom is het belangrijk om ook de zouten aan te vullen (indien er geen tegenindicatie is). Dit kan je doen met bouillon, tomatensap, chips, zoute stokjes, gezouten haring, zoutrijke waters (bijvoorbeeld Vichy, Apollinaris, Badoit …).

  7. Bij warme temperaturen bederft voedsel eerder, waardoor je sneller diarree kan krijgen en veel vocht kan verliezen. Zorg daarom voor een goede koeling van etenswaren en een strikte hygiëne in de keuken.

  8. Vermijd overmatige inspanningen en sport op momenten wanneer de hitte het minst is: vroeg in de ochtend of later op de avond.