Foto Marc Bruyneel die voor zijn echtgenote Rita zorgt Foto Marc Bruyneel die voor zijn echtgenote Rita zorgt

“In goede en kwade dagen”

Nathalie Ghequiere
Redacteur Gezond Thuis
28 november 2023
31 januari 2024
Het verhaal van...

Marc Bruyneel woont samen met zijn echtgenote Rita in Gentbrugge. “We wilden het er na ons pensioen goed van beginnen pakken, maar dat is niet meer gelukt.” 

Mantelzorger Marc Bruyneel
Wie is ...

Wie is Marc Bruyneel?

  • 75 jaar
  • woont in Gentbrugge
  • zorgt voor zijn echtgenote Rita 

 “Zowel Rita als ikzelf waren harde werkers. Rita werkte meer dan 40 jaar voor het OCMW, ikzelf bijna 40 jaar bij Arcelor Mittal. Ook de zorg voor onze ouders was zwaar. Toen we beiden met pensioen gingen, namen we ons voor om het er goed van te beginnen pakken. Helaas is dat niet meer gelukt.” 

Altijd in de buurt 

“Rita kreeg steeds meer last aan haar benen: zwellingen, vocht, dunne huid, open wondes… Haar mobiliteit nam steeds verder af en Wit-Gele Kruis werd een vaste waarde in huis voor haar dagelijkse zorg. Ik help zoveel mogelijk waar ik kan. Buitenshuis voor boodschappen en het uitlaten van de hond. Thuis bij het koken of het opheffen van haar benen als de thuisverpleegkundige haar verzorgt. Toen Rita een hele periode volledig bedlegerig was, sliep zij in een bed in de living en ikzelf in de zetel. Zo was ik altijd beschikbaar als ze iets nodig had of ’s nachts naar het toilet moest.” 

Mantelzorger Marc en Rita

In goede en kwade dagen 

“Ook mijn hobby – vissen – of onze uitstapjes naar de Ardennen schoten er door Rita’s problemen bij in. Ondertussen zijn we daarin berust. We zijn vooral op ons huis aangewezen, maar we zijn graag thuis. We vullen onze dagen hier samen en hebben goede buren waar we altijd bij terecht kunnen. Ik had Rita beloofd dat ik er voor haar zou zijn in goede en kwade dagen. En ik hoop oprecht dat ik zolang mogelijk fit en gezond mag blijven om dat zolang mogelijk te kunnen blijven doen.”