Stomazorg door het Wit-Gele Kruis Stomazorg door het Wit-Gele Kruis

“Binnen stomazorg moet je zaken durven bespreken, zonder schaamte”

1 juni 2021
12 januari 2024
Het verhaal van...

Henry sukkelde al enkele maanden met zijn stoma, die voortdurend lekte. Toen verwees zijn huisarts hem door naar het Wit-Gele Kruis. Referentieverpleegkundige Sabine vond de oplossing en Henry voelt zich nu opnieuw zelfzeker en gerust.

Onbegrip

Henry Baeken kreeg enkele jaren geleden de diagnose van blaaskanker. Gelukkig kon dat operatief behandeld worden, maar hij zou daarna wel met een stoma door het leven gaan. Een tijdje terug begon Henry last te krijgen van lekkages en stootte hij, bij verpleegkundigen van een andere organisatie, op onbegrip voor het verzorgen van zijn stoma. “Maar plots kreeg ik geregeld een lek in mijn stoma. Dat zorgde voor enorme jeuk. De verpleegkundigen dachten dat ik aan de stoma krabde , wat niet zo was. Ik had het gevoel dat er iets mis zat, maar kreeg weinig gehoor.”

Oplossing

Daarna kwam Henry via de huisarts bij Sabine terecht, referentieverpleegkundige stomazorg van het Wit-Gele Kruis Limburg. “Sabine zag onmiddellijk het probleem”, zegt Henry. “De stoma bleek lager te liggen dan het huidniveau.”
“Normaal ligt de stoma een beetje boven de huid”, zegt Sabine. “Maar bij Henry was dat wat ingezakt, waardoor hij ook lekkages kreeg. Omdat die niet tijdig werden opgelost, begon zijn huid te verweken en dat moest snel aangepakt worden. We hebben een nieuwe plaat geplaatst die de stoma terug op huidniveau bracht.” Sindsdien is er geen enkel lek meer geweest.

Foto stomazorg

Schaamte

“Ik ben blij dat er een oplossing is”, besluit Henry. “Want ik durfde niet meer buiten te komen en schaamde me erover. Dankzij de hulp van Sabine en haar collega’s ben ik weer gerust en heb ik mijn zelfvertrouwen terug.” Dat is ook voor Sabine een absolute prioriteit. “Zeker binnen stomazorg is het belangrijk om zaken te durven bespreken, zonder schaamte. Als we weten wat er scheelt, kunnen we gericht naar een oplossing zoeken. Ik kom nog iedere week bij Henry en heb hem duidelijk weer zien openbloeien.”

Dankzij de hulp van Sabine en haar collega’s heb ik mijn zelfvertrouwen terug