Thuisverpleegkundige Gerda en Reinout Thuisverpleegkundige Gerda en Reinout

“Het doet deugd om je verhaal te kunnen doen bij de thuisverpleegkundigen.”

4 maart 2020
6 december 2023
Het verhaal van...

Reinout werd in juni 2018 geboren met een erg zeldzame afwijking aan de darmen. Het Wit-Gele Kruis kwam een hele periode langs om Reinout te verzorgen. De hulp van en het babbeltje met de verpleegkundige waren voor het gezin van Reinout erg welkom.

Heftige periode

Kaat (Reinouts mama): “Reinout is geboren met een afwijking aan zijn darmen, alles kleeft aan elkaar. Ze hadden dit nog nooit gezien in het ziekenhuis. Toen ik 20 weken zwanger was ontdekten ze dat er iets niet pluis was. De afwijking bleek uiteindelijk groter dan verwacht. Een tweetal dagen na de bevalling werd Reinout geopereerd. Het ging even beter met hem, maar na een zestal weken is hij erg ziek geworden. Hij lag toen een hele tijd in het UZ Leuven. Zijn gezondheid ging op en af: we kregen al een paar keer te horen dat het tijd was om afscheid te nemen. Allemaal heel heftig, ook voor zijn twee oudere broers. Maar Reinout is een vechter.”

Hulp was meer dan welkom

Kaat: “Reinout moest een hele periode voeding via TPN (Totale Parenterale Nutritie) krijgen. Op aanraden van het ziekenhuis hebben we hiervoor het Wit-Gele Kruis gecontacteerd.” 

Gerda: “Wij kwamen elke ochtend en avond langs om zijn TPN sonde af- en aan te koppelen. Daar waren we telkens wel even mee bezig: het vraagt wat voorbereiding en natuurlijk is dit bij een klein kindje ook helemaal anders dan bij een volwassene. Wekelijks kwamen we nog eens extra langs om alles te vervangen. Reinout was altijd heel flink en alles verliep erg vlot.” 

Reinout was altijd heel flink en alles verliep erg vlot.

Kaat: “We hebben veel aan ons hoofd momenteel, dus de hulp van het Wit-Gele Kruis was meer dan welkom. Na een hele periode in het ziekenhuis was het super om thuis ook zo’n goede omkadering te hebben. Ook op sociaal vlak zijn Gerda en de andere verpleegkundigen een grote steun. Het doet deugd om tegen hen eens je verhaal te doen. Ze geven ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan.”

Toekomst

Kaat: Wij kijken niet te veel vooruit en proberen stap voor stap te genieten. We zijn blij dat we omringd zijn door veel warme mensen, zowel thuis als in het ziekenhuis. 

Gerda: Aangezien de TPN-voeding nu (voorlopig) is stopgezet komen wij niet meer langs, maar we hebben wel nog regelmatig contact en sturen elkaar af en toe eens een berichtje.