Benen van een vrouw met ontblote voeten Benen van een vrouw met ontblote voeten

4 simpele tips om spataders zelf te bestrijden

29 april 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Spataders komen vaak voor. Maar weet jij hoe spataders ontstaan en vooral hoe je ze kan behandelen? We reiken 4 simpele tips aan die spataders terugdringen.

Wat zijn spataders?

De slagaders brengen het bloed van het hart naar de weefsels. Kleppen in de aders brengen het bloed terug naar het hart. Door deze kleppen is er slechts eenrichtingsverkeer mogelijk van de voeten naar het hart, maar bij spataders werken deze kleppen niet goed meer, waardoor het bloed terugvalt in de richting van de benen. De terugstroom van het bloed gaat hierdoor moeilijker. Dit zorgt voor een zwaartegevoel en de aders zetten ook uit en worden zichtbaar.

Symptomen

 • duidelijk zichtbare aders
 • zwaartegevoel in de benen
 • vermoeide, rusteloze benen
 • nachtelijke krampen
 • jeuk
 • pijn
 • vochtopstapeling, zwelling

Er zijn een aantal risicofactoren waardoor de kans op spataders toeneemt, zoals overgewicht, een zittend of staand beroep, weinig lichaamsbeweging en erfelijkheid. Bovendien neemt de kans op spataders, naarmate je ouder wordt, toe. Tijdens of na de zwangerschap kunnen er ook spataders ontstaan.

Behandelingen

Naast onderstaande tips kan aderversterkende medicatie (venotonica) soms helpen.

Tot slot is er de operatieve behandeling. We onderscheiden sclerotherapie, stripping en nieuwere endoveneuze technieken zoals laser en radiofrequente ablatie.

Bij sclerotherapie spuit de arts de aders in met een bijtend product dat de binnenwand irriteert. Daarna draag je tijdelijk steunkousen die de aders platduwen en laten verkleven. De ader is nu dicht en werkt niet meer. Dit is de behandeling voor de kleine, esthetisch storende bezemrijzen.

Bij stripping trekt de arts de zieke ader eruit via een wondje in de lies en een wondje aan de knie of aan de enkel. De grotere zijtakken worden via ministeekwondjes met een haakpennetje uitgetrokken.

Bij  lasertechniek of radiofrequente ablatie schroeit de arts de ader aan de binnenkant dicht zodanig dat hij niet meer functioneel is. Het voordeel is dat de patiënt dan minder pijn heeft, sneller aan het werk kan, minder vermoeid is en minder blauwe plekken heeft. Het esthetisch en functioneel resultaat op termijn is ongeveer hetzelfde.

Het is perfect verantwoord om de spataders ongemoeid te laten wanneer de klachten voldoende onder controle zijn met steunkousen en door veel te bewegen.

Bestrijd zelf spataders

 1. Zorg dat je voldoende beweegt.

 2. Proberen te vermageren of minder vettig te eten.

 3. Draag steunkous na advies van je arts.

 4. Neem afwisselend een zeer koud bad en een warm bad en sproei het koude water over je benen.