Antibiotica via een infuus kan je ook thuis krijgen
Katrien heeft thuis haar laatste infuus achter de rug. Door nierstenen had ze een te hoge infectiewaarde in haar bloed en kreeg ze via een infuus een week lang antibiotica toegediend. De waarden moesten dalen om haar te opereren.
Nierstenen
In het weekend was Katrien aan het ontbijten bij haar moeder toen ze plots felle pijn kreeg aan haar linkerflank. "Het was zo erg dat ik naar de huisartsenwachtpost ben gegaan Daar konden ze me nog geen diagnose geven maar door pijnmedicatie ging het wel beter. Maandag was de pijn ondraaglijk en reden we naar de spoeddienst. Conclusie: nierstenen en een te hoge infectiewaarde in mijn bloed."
OPAT
"Ik ben allergisch aan penicilline dus moest ik antibiotica krijgen via een infuus. De arts-assistent in het ziekenhuis raadde me OPAT door het Wit-Gele Kruis aan. Dat staat voor 'Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy'. Een verpleegkundige komt dan thuis je antibiotica toedienen via een infuus. Omdat de therapie zo'n uurtje duurt, krijg ik het liever thuis dan telkens naar het ziekenhuis te moeten."
Actief
"Vroeger speelde ik korfbal. Die liefde heb ik doorgegeven aan mijn twee dochters, van 9 en 11 jaar oud. Om zelf te spelen heb ik geen tijd meer, maar op hun trainingen en wedstrijden ben ik altijd paraat. (lacht) Stilzitten zit gewoon niet in onze familie. Dat was moeilijk tijdens mijn behandeling want ik merkte dat ik toch moe werd van actief te zijn."
Katrien Maes
kreeg thuis antibiotica toegediend via een infuus
"Bij het prikken had Joni direct prijs"
"Ik heb moeilijke aders om te prikken. In het ziekenhuis deden ze er een kwartier over voordat mijn infuus in orde was. Joni had genoeg aan één poging. Je merkt dat ze hier heel wat ervaring in heeft."
"Morgen word ik geopereerd onder volledige narcose. Schrik heb ik niet, ik heb al wat operaties meegemaakt. Ik ben vooral blij dat ik van de pijn en de stent in mijn urineleider verlost zal zijn. Door de stent heb ik constant het gevoel dat ik moet plassen, wat heel ongemakkelijk is. Wie weet komt Joni me wel verzorgen als ik na mijn operatie hulp nodig heb. Ze is alvast altijd welkom. Onze babbels tijdens mijn behandeling waren altijd heel aangenaam."
Joni Vandeuren
is referentieverpleegkundige verpleegtechnische zorg en wond-en stomazorg
"Als specialist verpleegtechnische zorg volg ik de dossiers op van onder andere de OPAT-patiënten, en ondersteun ik collega's indien nodig. Door mijn ervaring met dit type zorgen zie ik sneller als er iets mis is. Zo was Katrien haar infuus een beetje losgekomen en heb ik dit voor de zekerheid vervangen. Dat voorkomt heel wat ongemak."
"Ik wil gerust terugkomen"
"Dat dacht ik na mijn eerste bezoek. Na één dag voelde ik me hier al kind aan huis. Katrien is dan ook heel joviaal, er is altijd leven in huis met haar kinderen en hun vrienden. Het is tof om zo ergens binnen te komen. Tijdens de kerstvakantie trof ik Katrien zelden alleen aan. Veel rust heeft ze volgens mij niet gehad (lacht)."