Bestrijd de hitte met deze 3 tips
Vroeger was alles beter’, beweren ouderen weleens. Als we naar de temperaturen in de zomer kijken, was het vroeger inderdaad beter. Puffen onder een loden hitte was toen een uitzondering, terwijl het nu de regel lijkt te worden. Hoe kunnen we ons beschermen tegen die hitte?
Cindy Lermytte
- Stafmedewerker Zorg bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
- Cindy richt zich voornamelijk op ergonomie en geriatrie zoals neurocognitieve (geestelijke) stoornissen en dementie
Drink voldoende water
In gewone omstandigheden wordt aanbevolen om minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Bij een hittegolf moet dat meer zijn. Oudere mensen zweten minder en hebben een verminderd dorstgevoel. Belangrijk is om te blijven drinken. Vermijd alcohol en cafeïne, want dat leidt tot uitdroging.
Vermijd inspanningen
Zeker buiten tussen 11 uur ’s ochtends en 17 uur ’s avonds. Ga je toch naar buiten? Smeer je dan in met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Draag aangepaste kledij: loszittende stoffen, geen synthetische maar van katoen.
Neem ook binnenshuis voorzorgen
Laat de rolluiken naar beneden of de gordijnen dicht en verlucht pas ’s avonds de woning. Zorg steeds voor een nat washandje om je polsen en voorhoofd te verfrissen.
“Elke zomer hebben we wel een hittegolf. Temperaturen van 40 graden zullen geen uitzondering meer zijn. Wie zich niet genoeg beschermt, loopt risico’s op oververhitting. Ouderen kunnen vaak minder goed hun lichaamstemperatuur regelen, hebben vaker een slechtere werking van de nieren en een verminderd dorstgevoel. Ook ouderen met hartklachten of diabetes lopen een verhoogd risico. Dit maakt hen kwetsbaar voor hittestress. Uitdroging vormt de belangrijkste risicofactor. Dat is dikwijls te wijten aan niet vaker naar het toilet willen gaan, vergeten te drinken of denken dat ze voldoende drinken.”