Raymonde en haar medebewonders Raymonde en haar medebewonders

“Bezoek kan als de agenda het toelaat”

Nathalie Ghequiere
redacteur Gezond Thuis
6 mei 2024
7 mei 2024
Leestijd (in minuten)
2 minuten
Het verhaal van...

“Mijn echtgenoot en ik zijn kinderloos. Na ons pensioen werd ons huis al snel te groot waardoor we zijn gaan uitkijken naar een serviceflat. Als jongste bewoners hier hebben we ons meteen geëngageerd om ons in te zetten voor de andere bewoners. Sommigen kunnen wat meer assistentie gebruiken dan wij nodig hebben. Zo komt ook Wit-Gele Kruis hier een aantal bewoners verzorgen. Maar mijn assistentie nam sneller dan verwacht grote proporties aan.”

portret Raymonde Van den Broucke
Wie is ...

Wie is Raymonde Van Den Broucke?

  • 77 jaar
  • woont in een serviceflat in Zwijnaarde
  • zet zich belangeloos in voor haar medebewoners

Fulltime job

“Mijn wekker staat om 5u, zodat ik om 6u kan starten met tafels dekken en kranten rondbrengen. Ik ben eerste aanspreekpunt voor alle hulp die de bewoners nodig hebben: naar de kapper of apotheek gaan, eten rondbrengen voor wie niet in de cafetaria geraakt, enz. Ook alle activiteiten hier neem ik voor mijn rekening: een wekelijkse turnles, een maandelijkse kookactiviteit, bloemschikken, petanque – noem maar op. Als je hier een bewoner wil komen bezoeken, dan check je best vooraf even of onze agenda het toelaat. Om alles vlot te coördineren kreeg ik hier zelfs mijn eigen bureel. Het is een fulltime job geworden maar ik voer hem belangeloos uit. Het houdt mij maar ook de andere bewoners op de been en het zorgt voor een stevige band tussen ons allemaal.”

Klonen

“De medewerkers van de serviceflat zijn uiteraard ook blij met mijn hulp. Ik kan uitvoeren waar zij in hun job niet altijd de ruimte voor hebben. Ze zeggen me vaak dat ze me nu al zouden willen kunnen klonen, kwestie dat er nog een versie zou bestaan als ik er niet meer ben.”