Foto man op fiets Foto man op fiets

Blijf bewegen met de elektrische fiets

27 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Hou je ook zo van je dagelijks fietstochtje in de frisse buitenlucht, maar krijg je wat moeite om de helling op te geraken of worden iets langere routes een opgave? In dat geval is een elektrische fiets zeker het overwegen waard!

Met gemak de helling op

Een elektrische fiets maakt het mogelijk om met gemak jouw dagelijkse route rond te trappen of om heuvelachtige trajecten toegankelijker te maken. De elektrische ondersteuning biedt waardevolle hulp aan personen met een beperkte mobiliteit, personen op leeftijd of aan iedereen die dagelijks een grote afstand makkelijk per fiets wil overbruggen.

Elektrische fiets, beweging, gezond, mobiel

Makkelijk, milieuvriendelijk én goedkoop

De mate van ondersteuning is steeds afhankelijk van de door de fietser geleverde inspanning. Op vlakke stukken kan je dus zelf trappen en op die manier je conditie op peil houden. Bij een afdaling of bij snelheden boven de 25 km/u is er vanzelfsprekend geen ondersteuning. De hulp is echter uitermate voelbaar bij het vertrekken, op hellingen of bij felle tegenwind. 

Een ander groot voordeel van de elektrische fiets is zijn beperkte belasting voor het milieu: de elektrische fiets is volledig geluidloos en er wordt ook geschat dat elke kilometer afgelegd met een elektrische fiets zo’n vijftig keer minder belastend is voor het milieu dan dezelfde afstand afgelegd met de auto. Elektriciteit veroorzaakt immers geen uitstoot van CO2 of fijn stof.

Tot slot is de elektrische fiets bijzonder goedkoop: 0,15 euro tot 0,20 euro/km. Dat is ongeveer de helft van de prijs per kilometer van een kleine wagen.

Aankoop

Een elektrische fiets is duurder dan een gewone fiets. Prijzen gaan van 900 euro in de supermarkt naar 6000 euro in de speciaalzaken. Voor een model van goede kwaliteit moet je op een budget rekenen van ongeveer 1500 euro. Belangrijk: stort je niet op het eerste het beste goedkope model. De kwaliteit van de batterij is vaak een stuk minder, wat de gebruiksduur en de afstand die je kunt afleggen zonder te herladen aanzienlijk verkort. Zeker voor dagelijks gebruik, kies je best een degelijk model. Meer informatie over de technische snufjes vind je op de pagina van Test-Aankoop. Bijna alle gangbare fietsmerken bieden elektrische modellen aan. Meer informatie vind je bij een gespecialiseerde fietsenhandelaar of bij de Thuiszorgwinkel.

Elektrische fiets, beweging, gezond, mobiel

Wees veilig op de fiets

Met een elektrische fiets rijden is toch net iets anders dan met een gewone fiets rijden. Oefenen kan dus zeker geen kwaad. Er zijn geen officiële regels, maar deze tips helpen je om veilig de baan op te gaan:

  • bebouwde kom: rij op de rijweg en niet op het fietspad
  • jaagpad: maximaal 30km/uur
  • let op voor fietspaden aan bushokjes, die nemen vaak een scherpe hoek
  • let extra op voor putten, oneffenheden en open voegen