Collega's: verpleegkundige Fleur heeft diabetes en kan terecht bij diabeteseducator Greet Collega's: verpleegkundige Fleur heeft diabetes en kan terecht bij diabeteseducator Greet

Collega's: verpleegkundige Fleur heeft diabetes en kan terecht bij diabeteseducator Greet

28 augustus 2019
6 december 2023
Diabetes
Zorgen voor anderen
Zelfzorg

Fleur (26) en Greet (41) werken allebei voor het Wit-Gele Kruis. Fleur is nursingbegeleidster en heeft diabetes type 1. Ze springt regelmatig eens binnen bij haar collega Greet, die diabeteseducator is.

Diagnose diabetes

Fleur: “Ik heb nu twee jaar diabetes. De symptomen waren er al een tijdje: ik had meer dorst dan gewoonlijk, moest ’s nachts opstaan en had ook jeuk in mijn benen. Met die klachten ging ik naar de huisarts. Ik probeer altijd positief te zijn, maar toen de dokter vertelde dat ik diabetes had, schrok ik enorm.”

Advies van collega Greet

Fleur: “Ik word opgevolgd door een endocrinoloog. Maar voor kleine vragen kan ik niet altijd naar het ziekenhuis. Gelukkig kan ik al vanaf het begin bij mijn collega Greet terecht. Zij is diabeteseducator.”

Greet: “Als we niet op de baan zijn en allebei in het afdelingsgebouw van Roeselare werken, springen we vaak bij elkaar binnen. Ik geef Fleur dan advies: toen ze bijvoorbeeld problemen had met haar sensor, gaf ik haar een handiger model. Ze vroeg me ook tips rond voeding: wat mag ik eten? Hoe komt het dat ik zo reageer op fruit? Als ik hoor dat ze een hypo (een te lage bloedsuikerspiegel) heeft, ben ik bezorgd en ga ik langs in haar bureau.”

Advies en steun op slechts een paar meter

Greet en Fleur

Emotionele steun

Fleur: “Naast praktisch advies, vind ik bij Greet ook emotionele steun. Daarom ga ik zo graag bij haar langs. En het is niet ver, hé. Slechts een paar meter verder in de gang. Haar aanwezigheid is een geruststelling want als diabeteseducator denkt ze altijd een stapje verder. Toen ik me een keer echt niet goed voelde op het werk, wist Greet meteen hoe laat het was: ze bracht me naar de spoedafdeling, waar we een tweetal uur samen doorbrachten. Dat heeft onze band versterkt.”

Gedeelde smart …

Greet: “Chapeau dat Fleur naar haar collega’s toe van bij de start zo open is geweest over haar diabetes. Als je niet weet dat iemand diabetes heeft en die persoon plots een hypo doet, is dat wel even verschieten. Fleur is ook zo positief, wat niet altijd evident is.”

Fleur: “Ik vind het belangrijk om erover te babbelen want dat lucht op. Gedeelde smart is halve smart, zeg ik altijd.”