Diabeteseducator Ann Sofie Ameye bij diabetespatiënte Jeanne Van Onckelen Diabeteseducator Ann Sofie Ameye bij diabetespatiënte Jeanne Van Onckelen

"Dankzij Ann Sofie hou ik mijn diabetes onder controle"

Hélène Beele
Redacteur Gezond Thuis
3 april 2024
11 april 2024
Het verhaal van...

Jeanne heeft al ongeveer 25 jaar diabetes. Net zoals velen kreeg ze de diagnose op latere leeftijd. Ze krijgt al een aantal jaar diabeteseducatie via een educator van het Wit-Gele Kruis.

Diabetes zit in Jeannes familie. “Mijn vader had het ook”, vertelt ze. “Vroeger gingen mijn man en ik regelmatig fietsen. Maar ik moest telkens stoppen omdat ik honger had. Ik merkte dat ik anders de kracht miste om verder te fietsen. Mijn man stelde voor om toch eens bij de huisarts langs te gaan om bloed te laten trekken. Zo ontdekte ik mijn diabetes. Sindsdien neem ik medicatie en volg ik ook diabeteseducatie.”

Personen met diabetes hebben recht op educatie als hun bloedsuikerspiegel ‘s morgens tweemaal te hoog staat. Via een voorschrift van de huisarts komen ze in het opstarttraject terecht. Of in een zorgtraject als ze een complexere behandeling nodig hebben.

Verhuis naar de kust

Jeanne verbleef vroeger vaak aan de kust. Een tweetal jaar geleden verhuisde ze definitief vanuit Antwerpen. Ze ging toen op zoek naar een nieuwe diabeteseducator. “De specialist in het ziekenhuis raadde het Wit-Gele Kruis aan en sindsdien komt Ann Sofie.”

Ann Sofie: “Ik kom twee keer per jaar een uurtje langs om diabeteseducatie te geven. Uiteraard ben ik de rest van het jaar ook altijd bereikbaar. Nieuwe patiënten volg ik in het begin wel nauwer op. Ook al zien we elkaar niet vaak, Jeanne is erg vlot, dus we praten steeds wat bij.”

Diabetespatiënte Jeanne Van Onckelen

Jeanne Van Onckelen

is al 25 jaar diabetespatiënte

 

“Het gaat vooral om gewoontes aanpassen”

“Tot nu toe heb ik gelukkig nog nooit echt een zware hypo gehad. Bij een hypo staat je bloedsuiker veel te laag. Ik zorg ook altijd dat ik druivensuiker of een koekje in m’n tas of auto heb voor moest het nodig zijn.”

“Dankzij Ann Sofie krijg ik tips om mijn diabetes onder controle te houden. Alle info van de educaties kan ik ook opzoeken in een diabetesmap van het Wit-Gele Kruis.”

“Zoetigheden vermijden gaat vlot, maar een paar keer per jaar heb ik zin om te snoepen. Iedereen heeft dat wel zeker?”, lacht Jeanne. “Het gaat vooral om gewoontes aanpassen. Vroeger ging ik bij de bakker om pistolets en koffiekoeken. Nu haal ik enkel wat pistoletjes. Ik heb ook geleerd om traag en bewust te eten.”

Diabeteseducator Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Ann Sofie Ameye

Ann Sofie Ameye

werkt als diabeteseducator bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

"Ik betrek ook mantelzorgers"

Bij nieuwe patiënten legt Ann Sofie altijd eerst uit wat diabetes juist is. “Ik vind het belangrijk om hiermee te starten. Daarnaast luister ik goed naar hun noden zodat ik daarop kan inspelen. Tijdens de educaties toon ik onder andere hoe ze hun glycemiemeter moeten gebruiken en insuline moeten inspuiten. Verder komt voeding natuurlijk aan bod en controleer ik de prikplaatsen. Vaak prikken patiënten op dezelfde plek, maar dat is niet goed. Je huid wordt er dikker. Hierdoor krijg je moeilijker bloed voor de glycemiemeter of is je insuline-opname slechter.”

Als er mantelzorgers aanwezig zijn, probeert Ann Sofie hen ook te betrekken bij de educaties. “Ik geef bijvoorbeeld tips over welke maaltijden ze best klaarmaken en wat ze moeten doen bij een hypo.”