URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/de-5-voordelen-van-tandimplantaten
lach, tanden, tandhyghiëne, mond lach, tanden, tandhyghiëne, mond

De 5 voordelen van tandimplantaten

30 mei 2016
31 oktober 2024

Als kind is tandverlies normaal. Maar als je op volwassen leeftijd een tand verliest, is er geen opvolger meer beschikbaar. Tandplak, tand(vlees)aandoeningen of traumata (bv. een val) liggen dikwijls aan de basis van tandverlies. Een tandimplantaat kan naast een vaste brug of uitneembare prothese een goede oplossing bieden.

Wat is een implantaat?

Een tandheelkundig implantaat is een klein, gesofisticeerd vijsje met een gemiddelde lengte van 13 mm en een breedte van ongeveer 4 mm. Dit kan in het kaakbot worden geschroefd op de plaats waar voordien een tand is verwijderd. Op die manier functioneert het als een vervanging van de vroegere tandwortel. Intern is het implantaat voorzien van een schroefdraad waarop verschillende structuren kunnen worden geschroefd. Het implantaat is vervaardigd uit titanium, een materiaal waartegen tot nu toe nog geen allergische reacties zijn gerapporteerd.

Een implantaat functioneert als de vervanging van de vroegere tandwortel.

Voordelen van een tandimplantaat

Voordelen van implantaten

  1. Een implantaat neemt niet veel plaats in. Wanneer 1 tand in de tandenrij ontbreekt, kan de tandarts deze vervangen door op die plaats een implantaat te plaatsen, met daarop een kroon.
  2. Gezonde aangrenzende tanden hoeven niet afgeslepen te worden.
  3. Wanneer meerdere tanden zijn verwijderd, kunnen meerdere implantaten worden geplaatst om hierop een brugwerk te maken of eventueel een uitneembare prothese die vastklikt op de implantaten.
  4. In de bovenkaak zal er veel minder verhemeltebedekking nodig zijn om een goede houvast van de uitneembare prothese te verzekeren. Zo wordt het gevoel dat de prothese te diep in de keel zit verholpen.
  5. Ook een uitneembare onderprothese zal met implantaten veel beter op haar plaats blijven zitten.

Plaatsen van implantaten

Eén van de belangrijkste aandachtspunten is het kaakbot waarin de implantaten worden geplaatst. Om een goede verankering in het bot te verzekeren, moet er niet alleen voldoende bot aanwezig zijn, maar het moet ook van goede kwaliteit zijn. De chirurg die de implantaten plaatst, voert een klinisch onderzoek uit.

In overleg met de verwijzende tandarts, kan de chirurg de implantaten dan plaatsen. Op voorhand zijn dikwijls al afdrukken en gipsmodellen door de tandarts gemaakt. Hierop wordt in het labo een tandopstelling in was gemaakt, zodat je al een idee krijgt hoe de uiteindelijke restauratie er uit zal zien. In de meeste gevallen plaatst de chirurg de implantaten onder lokale verdoving. Bij uitgebreidere werken kiest men soms voor totale anesthesie.

Ofwel plaatst de tandarts meteen na de implantaatoperatie een voorlopige prothese, ofwel hecht hij het tandvlees over de implantaten en wordt de prothese op een later tijdstip geplaatst. De keuze hiervoor is afhankelijk van geval tot geval.

Tip van de expert
Hygiëne
Voeding