Foto jobstudent Frauke en verpleegkundige Nancy Foto jobstudent Frauke en verpleegkundige Nancy

Een vakantiejob bij het Wit-Gele Kruis? Jobstudent Frauke en verpleegkundige Nancy vertellen er meer over.

Hélène Beele
Redacteur Gezond thuis
21 september 2022
6 december 2023
Het verhaal van...

Elk jaar helpen heel wat studenten onze verpleeg- en zorgkundigen een handje. Frauke is er één van. Ze deed al voor het derde jaar op rij een vakantiejob bij het Wit-Gele Kruis. We spraken met haar en haar duocollega Nancy af. 

Vakantiejob met verantwoordelijkheid

Frauke: “Voor het derde jaar op rij deed ik een vakantiejob bij het Wit-Gele Kruis. Na een toffe stage in de thuisverpleging besloot ik om er ook een vakantiejob te doen. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en kan zelfstandig werken, wat minder het geval is bij andere vakantiejobs in de zorg. Ook het contact met de patiënten is anders omdat je bij hen thuis komt. Het is een toffe sfeer om in te werken.” 
Nancy: “Ik vind het leuk om hen ook die verantwoordelijkheid te kunnen geven. Het is fijn als er helpende handen zijn tijdens de zomerperiode, zo kunnen wij ook met een gerust hart op vakantie.”

Nooit echt alleen op ronde

Nancy: “Alle jobstudenten gaan eerst een drietal dagen mee met ons op ronde. Wij begeleiden hen, leggen het reilen en zeilen van onze ronde uit en geven de nodige info over onze patiënten. Ook tonen we hoe het elektronisch verpleegdossier werkt en welke route je best volgt.” 
Frauke: “De eerste dagen krijg je veel info. Als je er dan na enkele dagen voor het eerst alleen op uit bent, is dat natuurlijk spannend! Maar ook al doe je je ronde zelfstandig, je staat wel altijd in contact met collega’s.” 
Nancy: “We zorgen dat ze voldoende bagage krijgen om zelfstandig op pad te gaan en al doende leert men. Maar eigenlijk zijn ze nooit echt helemaal alleen. Er zijn altijd collega’s in de buurt en op kantoor. Ze kunnen dus altijd wel iemand bereiken.” 

Je krijgt veel verantwoordelijkheid en kan zelfstandig werken

Foto werken als jobstudent

Leuk weerzien met patiënten 

Nancy: “Als een student bij ons start, dan lichten wij natuurlijk onze patiënten in. Op onze ronde samen stelden we Frauke ook aan hen voor. Zij deed tijdens haar vakantiejob eenzelfde ronde waardoor zij steeds dezelfde patiënten zag. Voor hen was ze een vertrouwd gezicht en zij kon zich als jobstudent focussen op één specifieke ronde en zo dezelfde patiënten opvolgen.” 
Frauke: “De patiënten en hun omgeving zien ook dat je de eerste dagen goed begeleid wordt en voelen zich hierdoor ook wel meer gerust. De ronde die ik dit jaar deed tijdens mijn vakantiejob was dezelfde als de voorbije twee jaren. Sommige patiënten kenden me dus nog. Voor mij was het ook heel leuk om hen na een jaar terug te zien.”