Wondverzorging Wondverzorging

Een wonde? Zorg voor de juiste verzorging!

18 juli 2022
6 december 2023
Wondzorg

Een wonde op je lichaam kan snel ontstaan, maar gaat niet altijd eenvoudig weg. Complicaties of de verkeerde wondverzorging vertragen het genezingsproces. Neem bij twijfel contact op met je huisarts voor de opstart van wondzorg door een verpleegkundige.

Een goede wondverzorging is essentieel en dat begint onmiddellijk na het oplopen van een wonde. Als ze binnen een aanzienlijke tijd niet of moeilijk geneest, dan kan je best in samenspraak met je huisarts de wonde laten verzorgen door een verpleegkundige.

Waarop moet je letten?

  • te veel wondvocht
  • roodheid, pijn, zwelling, etter, abnormale geur
  • abnormale kleur van het weefsel zoals een zwart of geel beslag

Is dit het geval? Neem dan contact op met je huisarts om samen te bekijken of wondverzorging door een verpleegkundige niet noodzakelijk is.

Wondzorgteam

Bij het Wit-Gele Kruis staat een team van experts klaar om je te helpen. Als de vaste verpleegkundige niet onmiddellijk een oplossing ziet bij een complexe wonde (zoals brandwonden, lymfoedeem, infecties), wordt dat besproken met een verpleegkundige gespecialiseerd in wondzorg. Deze gespecialiseerde verpleegkundige kan een adviesbezoek aan huis brengen. Hij of zij consulteert de huisarts of het ziekenhuis en stelt samen met de patiënt een behandelplan op. Via het elektronische wondzorgdossier evalueren alle eerstelijnspartners de situatie en volgen ze dit nauwgezet op. Zo werkt iedereen samen aan de oplossing.

Belangrijk is ook dat je als patiënt betrokken wordt bij je behandeling. Met de juiste kennis over de wonde, wondverzorging en preventie, kan je de genezing zelf beïnvloeden en optimaliseren.