Eerste hulp bij bijtincidenten
Bijtincidenten kunnen verschillende vormen aannemen: van (minder) onschuldige insectenbeten tot beten veroorzaakt door grotere dieren of zelfs mensen. Met deze tips van onze expert kan je bij bijtwonden thuis zelf al enkele belangrijke stappen ondernemen.
Dorien Van Dorpe
- Stafmedewerker Zorg bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
- Verpleegkundig expert in pijn en wondzorg en in de palliatieve en oncologische zorg
-
Zet haar schouders onder het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van zorg
Insectenbeet
Insecten steken of bijten uit zelfverdediging of om zich te voeden met bloed. Daarbij komt een giftige stof vrij in de huid. Dat kan jeuk, pijn, zwelling of rode vlekken veroorzaken. Een koude crème of een koude doek brengt vaak verlichting. Niet alleen vernauwt de koude je vaten, waardoor het gif zich niet kan verspreiden. Het verkoelend effect vermindert ook de zwelling.
Tekenbeet
Een teek is geen insect, maar wel een parasiet. Hij komt voor in parken, weilanden, tuinen en bossen en verstopt zich op warme plaatsen van het lichaam zoals je lies of oksel. Een teek gezien? Trek hem er in één rustige beweging volledig uit. Gebruik een tekenverwijderaar of pincet. Vermijd duwen, draaien of knijpen. Maak de wonde schoon met water en zeep, ontsmet ze en volg ze gedurende een maand op.
Bijtwonden
Wonden van grotere dieren of van mensen moet je eerst goed spoelen met kraantjeswater en nadien ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Het is aangewezen om sowieso de huisarts te contacteren omdat ze vaak gepaard gaan met een infectie (roodheid, warmte, pijn, zwelling). De huisarts kijkt na of je bent ingeënt tegen tetanus en kan antibiotica opstarten om een ontsteking te voorkomen.
Het is erg belangrijk om de plek waar je bent gebeten goed in te gaten te houden. Raadpleeg zeker je huisarts bij koorts, aanhoudende pijn, zwelling of wanneer er een rode, ringvormige plek rond de wonde ontstaat.