Hoe budgetvriendelijk koken?
In een tijd waarin alles duurder wordt, is het een uitdaging om betaalbare maar toch voedzame maaltijden te maken. Gelukkig zijn er talloze manieren om een maaltijd te bereiden zonder in te boeten op smaak of voedingswaarden. Ga aan de slag met onze tips, maar wees vooral creatief en plan vooraf!
Slim winkelen
Boodschappen doen is voor velen vaker een opdracht dan een leuke uitstap. Om het budgetvriendelijk te houden en toch lekkere ingrediënten mee te nemen in je winkelkar, is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden:
-
Plan vooruit en maak een boodschappenlijstje: neem de tijd om een weekmenu te maken en maak aan de hand hiervan een boodschappenlijst. Door gericht te winkelen, voorkom je (vaak dure) impulsieve aankopen en verspilling.
-
Winkel niet op een lege maag: dan kan je snoep en snacks gemakkelijker links laten liggen.
-
Koop seizoensgebonden groenten en fruit: ze zijn vaak goedkoper en smaakvoller. Maak gebruik van de fruit- en groentekalender. Wist je dat diepvriesgroenten en fruit even gezond zijn als de verse variant? Diepvriesgroenten kan je gemakkelijk portioneren en zo vermijd je verspilling.
-
Kies huismerken en aanbiedingen: bekijk in folders de interessante promoties die passen in je weekplanning of stem je weekmenu op voorhand af op de promoties.
Maaltijden bereiden
Maaltijden bereiden of ‘mealpreppen’ is een relatief nieuwe trend en werkt tijdsbesparend. Je maakt grote porties die je eenvoudig kan invriezen. Denk aan soepen, stoofschotels en pastasauzen. Een grotere hoeveelheid van één gerecht maken, is goedkoper dan datzelfde gerecht verschillende keren te maken. Naast minder afval heb je op die manier altijd een snelle en voedzame maaltijd bij de hand. Wees ook creatief met restjes. Gooi geen restjes weg, maar gebruik ze als basis voor nieuwe gerechten. Overgebleven groenten
voeg je bijvoorbeeld toe aan de lunch, een omelet, een salade of een soep.
Wees creatief
Probeer nieuwe dingen uit en experimenteer om je budget bewust laag te houden:
-
Las bijvoorbeeld eens een vegetarische dag in: bonen, linzen en eieren zijn uitstekende, alternatieve eiwitbronnen die vriendelijk zijn voor je portemonnee en milieu. Ze zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren bereid worden. Wist je dat je tot zes eieren per week mag eten als vleesvervanger, als je het vlees bij je warme maaltijd tot twee à drie per week beperkt.
-
Experimenteer met kruiden en specerijen. Geef je gerechten een andere smaak door gebruik te maken van kruiden uit je tuin en
specerijen die je in je voorraadkast hebt. Zo transformeer je zelfs de eenvoudigste maaltijden tot iets heerlijks en verrassends. -
Let tenslotte ook op je manier van koken. Gebruik altijd een deksel. Dan zal het water sneller koken en is er dus minder warmteverlies. Hoe korter de kooktijd, hoe minder energie je moet gebruiken. Goedkoper voor je portemonnee en minder verlies van voedingsstoffen dus.