Afbeelding verslaving Afbeelding verslaving

Hoe start je een gesprek over een verslaving met een familielid of vriend?

7 oktober 2022
6 december 2023
Tip van de expert

Soms heb je een buikgevoel over een verslaving bij een familielid of vriend. Soms is het overduidelijk... Maar hoe start je hier nu een gesprek over op? Wij geven je enkele tips:

Tips verslaving

  1. Spreek de persoon aan over zijn of haar verslaving wanneer die zo min mogelijk onder invloed van het middel is. Zo spreek je met de persoon en niet met het middel.

  2. Weet dat de kans groot is dat je op weerstand botst, maar accepteer dat ook. Zo verlaag je de verwachtingen voor jezelf.

  3. Betrek gerust een zorgverlener om je te helpen het gesprek aan te gaan. Dat kan de huisarts of een thuisverpleegkundige zijn. Zorg dat je er niet alleen voor staat.

  4. Start het gesprek in een rustige, vertrouwde om­geving.

  5. Vermijd een veroordelende toon. Vertrek vanuit je bezorgdheid en vertel dat het voor jou heel moei­lijk is om verder te gaan op deze manier. Benadruk dat je de persoon graag ziet maar dat je hem of haar onder invloed niet altijd graag hebt.

  6. Als je jezelf niet comfortabel voelt om het gesprek te doen, kan je ook alleen naar een vertrouwens­persoon stappen en vragen dat hij of zij het ge­sprek in jouw plaats voert.