Hou het veilig tijdens de winter
De wintermaanden brengen slecht weer, koude en donkere dagen met zich mee. Dat is soms gezellig, maar kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties in en rond je woning. Denk maar aan een valincident of CO-vergiftiging. Met de volgende praktische tips kom je de winter goed en veilig door.
Valincidenten
We noteerden afgelopen jaar alweer duizenden valincidenten bij onze patiënten. Meestal gebeurt dat wanneer de verpleeg- of zorgkundige niet aanwezig is. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn, zoals een breuk. Zeker bij donker of slecht weer is het opletten geblazen. We zetten graag enkele aandachtspunten in de kijker om vallen te voorkomen.
1. Buitenshuis
Zorg voor een goede verlichting aan je woning. Dat maakt het makkelijker om je woning te vinden. Hou bovendien de toegangsweg sneeuw- en ijsvrij om uitschuiven te vermijden. Zo geraken jij en je verpleeg- of zorgkundige veilig van de stoep tot bij je thuis.
2. Binnenshuis
Ook binnenshuis is het belangrijk om goed te verlichten. Dan kan je obstakels, zoals tapijten, drempels of kapotte tegels, tijdig zien. Wees extra voorzichtig met de volgende valrisico’s in huis:
- losliggende tapijten
- drempels en (steile) trappen
- huisdieren
- afwezigheid van trapleuning of handgrepen bij een verhoogje
- gladde vloeren, gladde ondergrond in het bad of de douche
- rondslingerende voorwerpen zoals speelgoed van kleinkinderen
3. Stoornissen
Vallen gebeurt vaak door een evenwichtsstoornis. Die kan op verschillende manieren ontstaan:
- Je komt te snel recht. Geef jezelf de tijd om rustig recht te komen als je uit je bed of de zetel wil opstaan.
- Je buigt voorover, bijvoorbeeld om iets op te rapen. Zet je stabiel met je benen gespreid. Hef en til vanuit je benen.
- Je neemt bloeddrukverlagende medicatie of slaapmedicatie. Wees na het nemen van die medicatie voorzichtig.
- Je hebt een glaasje alcohol gedronken. Hou je goed vast, wandel rustig.
- Je wandelt rond op sokken of onstevige schoenen. Draag steeds stevig schoeisel.
Ook mobiliteitsstoornissen zorgen voor valincidenten. Dat kan komen door verminderd zicht, spierzwakte, vochtophoping of pijn in de benen of voeten. Ook in het kader van mobiliteit is het belangrijk om stevige schoenen te dragen. Ben je niet zo goed te been? Gebruik dan een hulpmiddel, zoals een rollator. Heb je nog vragen over vallen of valrisico’s? Ben je gevallen? Bespreek dit met je verpleegkundige. Samen kunnen we vallen in de toekomst voorkomen!
CO-vergiftiging
In de winter draait onze verwarming overuren. Dat zorgt voor CO-gevaar. Koolstofmonoxide (CO) veroorzaakt jaarlijks honderden ongevallen, soms met dodelijke afloop. Omdat je het niet ziet, proeft of ruikt, wordt het ook de ‘stille moordenaar’ genoemd. CO komt vrij bij slechte of onvolledige verbranding van gas, kolen, stookolie, petroleum, benzine of hout. De energieprijzen stijgen, maar het is toch erg belangrijk om je woning voldoende te verluchten. Laat je verwarmingstoestel en schoorsteen op tijd nakijken. Steek nooit een vuurschaal of barbecue aan binnen in huis. Deze acties helpen om CO-vergiftiging te voorkomen.
TIP: wil je een extra beveiliging tegen CO-vergiftiging? Kijk dan naar de mogelijkheden van het personenalarm van Gerust met een CO-detector.
Zelfzorg
De winterdagen zijn voor sommige mensen een moeilijke periode. De dagen zijn kort en donker. Eenzaamheid kan optreden. Zorg dus zeker goed voor jezelf. Verwen jezelf en maak het thuis extra gezellig. Een heerlijk kopje thee drinken onder een dekentje in de zetel. Je favoriete muziek op de achtergrond. Een paar hapjes als aperitief. Kleine dingen kunnen je helemaal in een aangename sfeer brengen. Een goed gesprek met een familielid, vriend of kennis doet altijd deugd. Gaat het wat minder? Erover praten helpt! Je kan ook steeds bij je verpleegkundige terecht.