URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/incontinentie-kan-behandeld-worden-praat-erover
oudere vrouw drinkt glas water oudere vrouw drinkt glas water

Incontinentie kan behandeld worden. Praat erover.

12 mei 2016
31 oktober 2024

Te weinig mensen zoeken professionele hulp, omdat ze niet over het probleem durven te praten of omdat ze niet weten dat er vaak behandelingen mogelijk zijn. Toch is het belangrijk om hulp te zoeken. Urineverlies is namelijk geen ziekte, maar een ziekteverschijnsel: het wijst op een probleem ergens in het lichaam. In veel gevallen kan de oorzaak aangepakt worden, zodat ook het urineverlies verdwijnt of vermindert.

Behandeling is vaak mogelijk

De huisarts bepaalt welke behandeling je moet krijgen. Om te beginnen zal hij of zij je enkele vragen stellen over je klachten en bekijken welke medicatie je neemt, want bepaalde geneesmiddelen kunnen een invloed hebben op urineverlies. Dan volgt een urine-onderzoek en eventueel een lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen zal je huisarts je doorverwijzen naar een specialist.

Afhankelijk van de oorzaak van het probleem, zijn diverse behandelingen mogelijk.

  • Medicatie: soms raak je er vanaf met medicatie. Bij mannen hangen plasproblemen vaak samen met prostaatproblemen.
  • Versterken bekkenbodemspieren: bij veel vrouwen is een zwakke bekkenbodem de oorzaak van urineverlies. De bekkenbodemspieren vormen een stevige spierlaag onderaan in de buik en ondersteunen onder meer de blaas en de baarmoeder. Deze spieren kunnen verslappen, bijvoorbeeld ten gevolge van zwangerschap en bevalling. Door aangepaste oefeningen kan je ze weer versterken. Die oefeningen leer je het best bij een kinesist.
  • Operatie: soms is een operatie noodzakelijk. In veel gevallen gaat het dan om een kleine operatie die onder verdoving in de dagkliniek plaatsvindt. In uitzonderlijke gevallen zijn grotere operaties nodig.

 

Wanneer moet je zeker een arts raadplegen?

  • Pijn bij het plassen
  • Bloed in de urine
  • Moeilijk plassen
  • Koorts
  • Ongewild urineverlies
Tip van de expert
Blaas, maag en darmen